Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O planetă potențial locuibilă, de mărimea Pământului, descoperită la 100 de ani lumină de Terra

NASA a observat o exoplanetă de mărimea Pământului care orbitează în zona locuibilă a stelei sale, ceea ce înseamnă că ar putea găzdui apă lichidă pe suprafața sa. Descoperirea planetei - numită TOI 700 e - a fost anunțată într-un articol publicat în revista The Astrophysical Journal Letters.

Aceasta a fost descoperită cu ajutorul datelor furnizate de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA, un telescop spațial care caută exoplanete, potrivit Euronews Next.

Existența mai multor planete potențial locuibile

Planeta nou descoperită este probabil să fie stâncoasă, potrivit experților, ceea ce ar putea, de asemenea, să o facă mai probabilă ca și candidat pentru a găzdui viața.

De asemenea, pe suprafața sa ar putea exista apă lichidă la un moment dat în timpul vieții planetei, deoarece se află în zona locuibilă a stelei sale. Acest lucru înseamnă că temperatura ar putea fi potrivită pe planetă, deoarece aceasta nu este nici prea aproape, nici prea departe de stea.

Observațiile au arătat că TOI 700 e are o dimensiune de 95% din cea a Pământului și că există într-un sistem solar alături de alte planete potențial locuibile care au fost deja descoperite.

Orbitând în jurul unei stele pitice M reci numite TOI 700, aflată la aproximativ 100 de ani-lumină distanță, planetele TOI 700 b, c și d au fost descoperite anterior, dar pentru a o depista pe TOI 700 e a fost nevoie de încă un an de date de observație din cauza dimensiunilor mici și a distanței.

„Dacă steaua ar fi fost puțin mai aproape sau planeta puțin mai mare, poate că am fi reușit să reperăm TOI 700 e în primul an de date TESS”, a declarat Ben Hord, doctorand la Universitatea din Maryland, College Park și cercetător absolvent la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland. „Dar semnalul a fost atât de slab încât am avut nevoie de anul suplimentar de observații de tranzit pentru a-l identifica”.

„Acesta este unul dintre puținele sisteme cu mai multe planete mici, multiple, din zona locuibilă pe care le cunoaștem”, a declarat Emily Gilbert, cercetător postdoctoral la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud, care a condus lucrarea.

Urmărirea sistemului TOI 700, importantă pentru cercetători

TOI 700 d orbitează, de asemenea, în zona locuibilă.

Cea mai interioară planetă, TOI 700 b, orbitează în jurul stelei la fiecare 10 zile, în timp ce TOI 700 c face acest lucru la fiecare 16 zile. Se crede că aceste două planete sunt blocate tidian, ceea ce înseamnă că o parte este întotdeauna orientată spre Soare, așa cum face Luna cu Pământul.

Între timp, TOI 700 d are nevoie de 28 de zile pentru a orbita în jurul stelei sale.

TESS monitorizează secțiuni ale cerului timp de aproximativ 27 de zile la un moment dat, permițând satelitului să urmărească schimbările în luminozitatea stelelor. Diminuarea luminii poate fi cauzată de o planetă care trece prin fața acesteia din linia de vizibilitate a satelitului.

Găsirea altor sisteme cu lumi de mărimea Pământului în această regiune îi ajută pe cercetătorii planetari să afle mai multe despre istoria propriului nostru sistem solar.

Studiul de urmărire a sistemului TOI 700 cu observatoare spațiale și terestre este în curs de desfășurare, a declarat Gilbert, și ar putea aduce noi informații despre acest sistem rar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE