Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023 | Spațiul e mai aproape ca oricând. Companiile încep să se implice în exploatarea comercială a corpurilor cerești

2022 a fost un an aglomerat în domeniul spațial. Lumea a văzut succesul NASA cu zborul de testare pentru capsula Orion, purtată de cea mai mare rachetă construită vreodată. Iar 2023 promite să nu dezamăgească, odată cu implicarea tot mai mare a sectorului privat în acest domeniu.

Reușita agenției spațiale a Statelor Unite îi face pe mulți să se gândească din nou serios la drumul către stele sau măcar spre unele corpuri cerești ceva mai apropiate. Așa că firmele iau în calcul să investească masiv în domeniul spațial, sperând să recupereze rapid cheltuielile.

Chiar în prima parte a anului, două module construite de companii private vor ateriza pe suprafața Lunii. Ele vor transporta mai multe vehicule și vor face experimente la fața locului, un pas spre reîntoarcerea oamenilor pe Lună. Ce este clar e că a venit vremea pentru exploatarea comercială a satelitului natural al Terrei.

Ce misiuni spațiale urmează

În septembrie, nava spațială Osiris-Rex a NASA ar urma să aducă pe Pământ mostre de pe un asteroid îndepărtat. Nava a săpat pe asteroidul Bennu în octombrie 2020, iar aceasta este prima misiune de acest fel. Asteroidul Bennu a fost ales pentru materialul său bogat în carbon și pentru că ar păstra urme ale materialelor din vremea când au apărut planetele, acum miliarde de ani. Nava spațială a plecat în 2016 și și-a început lunga călătorie de întoarcere spre Pământ în mai 2021.

În octombrie, ne așteptăm ca NASA să lanseze o misiune care va călători către un asteroid unic, bogat în metal, care orbitează Soarele între Marte și Jupiter.

NASA și-a dorit de mult timp ca două companii americane concurente să transporte astronauți către Stația Spațială Internațională pentru a reduce drastic dependența de Rusia pentru astfel de călătorii. După un zbor de testare, Boeing Starliner s-ar putea să primească în curând aprobarea să intre în funcțiune.

Joel Montalbano, NASA, manager Stația Spațială Internațională: „Aș dori să spun echipei Starliner că avem acum un văr cu Dragon (racheta Chinei) și Soyuz (racheta Rusiei), care poate duce în siguranță oamenii în spațiu și se poate întoarce în siguranță pe Pământ.”

În aprilie, Agenția Spațială Europeană este așteptată să lanseze misiunea Juice pentru a explora sateliții înghețați ai lui Jupiter. Nava spațială va face observații detaliate ale gigantului gazos și ale celor trei mari sateliți ce ar putea ascunde oceane sub suprafață - Ganymede, Callisto și Europa. Sonda Juice îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină mai multe informaţii despre modul în care s-au format planetele gigantice gazoase şi lunile acestora, dar şi despre capacitatea lor de a susţine viaţa. Fereastra de lansare este programată pentru aprilie, sonda urmând să ajungă la Jupiter în iulie 2031.

Iar una dintre cele mai așteptate povești spațiale din 2023 ar fi lansarea navei Starship, a companiei SpaceX a lui Elon Musk. NASA a încheiat deja un contract pentru ca o navă Starship să îi ducă astronauții pe Lună în 2025. Până atunci, însă, vor avea loc mai multe teste, dar și zboruri comerciale. Primul echipaj pe Starship va fi, probabil, un grup de patru turiști spațiali. Polaris Dawn - așa cum este cunoscută misiunea - va fi un zbor spațial de trei zile care va orbita Pământul și este de așteptat să includă prima ieșire privată în afara navei din istorie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE