Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanța de Rusalii 2022: Mamaia Nord - Năvodari, în topul preferințelor românilor. La ce prețuri poate ajunge concediul

Zona Mamaia – Năvodari se află printre preferințele românilor, când vine vorba de concedii. Mii de turiști sunt așteptați aici în vacanța de Rusalii (11-13 iunie), iar hotelierii vorbesc despre un grad de ocupare de aproximativ 80%. Turiștii sunt așteptați să se relaxeze în hoteluri luxoase, cu piscine și plaje tematice amenajate în stil exotic. Investițiile de milioane de euro nu pot fi admirate, însă, printre norii de praf, clădirile în construcție și gropile din traficul din zona litoralului.

După succesul din minivacanța de 1 mai, când la Mamaia au ajuns aproximativ 25 de mii de turiști, hotelierii și proprietarii restaurantelor se așteaptă ca și în minivacanța de Rusalii să fie cel puțin la fel de plin.

Prețurile de cazare la Mamaia

Cea mai ieftină cameră la un hotel de 3 stele costă, în această perioadă, 200 de lei, în sudul stațiunii Mamaia, și poate depăși 1.000 de lei pe noapte, în weekend, în zona cluburilor. Cei care au făcut rezervări din timp au plătit cu 20% mai puțin, iar pentru vacanța de Rusalii, gradul de ocupare în unele hoteluri depășește 80%.

În nordul stațiunii Mamaia s-a investit mult. Plajele luxoase amenajate în stil exotic,  cu nisip fin și șezlonguri confortabile nu sunt însă pentru toate buzunarele. Un pat de plajă, de exemplu, costă în weekend 60 de lei, dublu față de prețul din timpul săptămânii. Cu aproximativ 15 procente a crescut și prețul pentru cazare și mâncare.

„Noi nu am adăugat mai mult de 10 – 15 %. Și la cazare și la mâncare, din păcate, așa cum furnizorii ridică prețurile și noi suntem nevoiți să le ridicăm”, spune Daniela Leșeanu – administrator de plajă.

Turiștii care vor să se încadreze pe un buget fix aleg resorturile all inclusive. În mijlocul stațiunii Mamaia, prețul pornește de la 100 de euro pe zi și ajunge chiar și la o mie de euro, pentru un pachet de 5 zile pentru o familie cu doi copii în zona Mamaia Nord spre Năvodari.

În stațiunea Mamaia sunt puțin peste 200 de unități de cazare clasificate cu hoteluri de 2, 3, 4 și 5 stele, în timp ce în Mamaia Nord-Năvodari sunt aproximativ 400, cele mai multe construite în ultimii cinci ani.

Problemele de pe litoral – șantiere, praf, aglomerație

Până să ajungă pe plajă, turiștii au de trecut, însă, proba obstacolelor în trafic. La intrarea în Mamaia, șoferii sunt nevoiți să conducă pe o singură bandă, din cauza lucrărilor, iar multe dintre șantiere zac abandonate. În sudul stațiunii, chiar la intrarea pe faleză, o mașină de spălat depozitată pe nisip, lângă o terasă deteriorată, lasă impresia că plaja nu este încă pregătită de oaspeți. Turiștii care au ajuns la mare au deja un gust amar.

Ce spun turiștii

„Ce vezi în Mamaia? Săpături, săpături, nimic special, ceva care să te atragă. Dezamăgire. Au exagerat cu prețurile”, spune un turist.

„Numai a stațiune turistică nu mai arată litoralul, cândva perla Constanței. Cu prețurile nu mai spun, că au exagerat până la cer și înapoi”.

Șantierele îi deranjează și pe administratorii plajelor. În ultimii ani s-a construit mult, haotic chiar, acuză turiștii. Zeci de macarale încă brăzdează cerul, semn că investițiile nu se opresc nici în timpul sezonului. Traficul sufocat de lucrări de infrastructură este o altă problemă pe care o au de înfruntat cei care vin în concediu.

„În mare parte se plâng de aglomerația până la plajă, se merge greu la intrare în Mamaia, la ieșire. Două ore stau în coadă ca să ajungă, iar când ajung aici au o problemă cu parcarea”, spune Răzvan Chițan – administrator de plajă.

În Mamaia Nord spre Năvodari se muncește chiar și duminica, iar drumul turiștilor către plajă, printre nori de praf, este o provocare. În zonă s-a construit masiv, iar din clădirile înghesuite amplasate la câțiva pași de mare, o parte dintre turiști au camere cu vedere... la dormitorul vecinului.

„Am fost nevoită să îmi pun jaluzele la baie pentru că aveam geamuri foarte mari, pentru că așa sunt blocurile din zona asta și nu mai există nici intimitate nici nimic. În zona de promenadă este sub orice critică, multă mizerie, mult praf, pe balcon eu nu pot să țin nimic. Este un strat de praf zilnic”, sesizează o turistă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE