Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce zile libere sunt în iunie 2022. Urmează o minivacanță de trei zile

Românii vor avea parte de un weekend prelungit în luna iunie, cu ocazia Rusaliilor, care pică pe data de 12 iunie. Din cele 15 zile libere legale din anul 2022, trei vor pica în luna iunie.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Tot potrivit legislației, dacă zilele libere nu pot fi acordate, din motive justificate, atunci „salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Ce zile libere sunt în iunie 2022

În anul 2022, sunt 15 zile de sărbătoare legală, iar trei dintre ele pică în luna iunie. Prima este pe 1 iunie, când este sărbătorită Ziua Copilului.

Apoi, românii vor avea un weekend prelungit cu ocazia Rusaliilor, care pică duminică, 12 iunie. Mai exact, angajații vor avea libere prima și a doua zi de Rusalii, adică pe 12 și 13 iunie.

Anul școlar 2021-2022 se încheie în lune iunie

Tot în luna iunie, se va încheia și anul școlar 2021-2022, elevii urmând să intre în vacanța de vară. Mai exact, ultima zi de școală va fi vineri, 10 iunie.

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a au încheiat cursurile mai devreme, pe 27 mai, pentru ca aceștia să se poată pregăti pentru examenul de bacalaureat, care începe pe 6 iunie.

Pentru elevii claselor a VIII-a cursurile se vor încheia pe 3 iunie, pentru ca aceștia să se poată pregăti pentru Evaluarea Națională, care începe pe 14 iunie.

Ce zile libere mai rămân în 2022

În afara zilelor de sărbătoare legală din luna iunie, angajații români vor mai avea, până la finalul anului, 5 zile libere legale. Patru dintre acestea vor pica în timpul săptămânii.

  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - pică luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - pică miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) - pică joi;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - duminică şi luni.

De precizat este faptul că Executivul a decis ca anul acesta să fie liberă și ziua de 2 decembrie (vineri), pentru a lega Sfântul Andrei și Ziua Națională a României de weekendul 3-4 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE