Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Calendar Evaluare Națională 2022, clasa a 8-a. Când au loc examenele

Publicat de: Euronews

Ministerul Educației a stabilit calendarul Evaluării Naționale 2022 pentru elevii claselor a 8-a, examen care va cuprinde două probe: Limba și literatura română și Matematică. Elevii aparținând minorităților naționale vor susține o a treia probă, la Limba maternă.

Media notelor obținute la aceste examene reprezintă 80% din media de admitere la liceu.

Calendar Evaluare Națională 2022. Când au loc examenele la clasa a 8-a

La fel ca în ceilalți ani, va exista o singură sesiune pentru Evaluarea Națională. Elevii vor încheia cursurile la data de 3 iunie 2022, urmând să susțină prima probă la data de 14 iunie.

  • 30 mai – 3 iunie 2022 – Înscrierea elevilor la examenele de Evaluare Națională
  • 3 iunie 2022 – Încheierea cursurilor pentru elevii claselor a 8-a
  • 14 iunie 2022 - Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 - Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 - Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până în ora 14:00) – Afișarea primelor rezultate, înainte de contestații
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestațiilor

Cum vor fi susținute examenele de la Evaluarea Națională 2022. Reguli pentru elevi

Elevii vor trebuie să respecte câteva reguli la susținerea examenelor, pentru a nu risca eliminarea din săli. Aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Educației și publicate în metodologia pentru organizarea examenelor.

Astfel, elevii nu vor avea voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale.  

Elevii nu vor avea voi să aibă asupra lor, în timpul examenelor: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Nu vor putea intra nici cu telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul

Candidații nu vor avea voie să comunice între ei în timpul susținerii examenelor și nici să transmită între ei ciorne, notițe sau alte materiale care pot fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2022

Pentru ca elevii să se poată pregăti cât mai bine pentru examene, Ministerul Educației a publicat teste de antrenament, cu o structură identică a subiectelor cu cea pe care o vor primi la examene.

Totodată, au fost publicate modele de subiecte pentru Evaluarea Națională, disponibile pe adresa subiecte.edu.ro.

Ce urmează după Evaluarea Națională 2022

După publicarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2022, absolvenții claselor a 8-a vor începe să se pregătească pentru admiterea la liceu. Media de admitere la liceu este compusă din media obținută la Evaluarea Națională (80%) și media claselor 5-8 (20%).

Concret, formula de calcul a mediei de admitere la liceu este:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor 5-8
EN = media generală obținută la Evaluarea Națională

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE