Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Litoralul românesc, ca în insulele exotice. Marea Neagră s-a colorat într-o nuanță de turcoaz

Marea Neagră s-a colorat într-o nuanță superbă de turcoaz, specifică mai degrabă insulelor exotice. O specie de alge microscopice face ca marea să își schimbe culoarea, iar efectul s-a vazut în această săptămână în mai toate stațiunile, spre surprinderea turiștilor, care nu au des ocazia să vadă acest fenomen.

În ce stațiuni s-a observat fenomenul

Imaginile superbe cu o apă de culoarea smaraldului au fost surprinse în Mamaia Nord. Marea în nuanțe de turcoaz, o culoare neobișnuită pentru Marea Neagră, a putut fi admirată însă în această săptămână și în Eforie sau Vama Veche. „Cocolitoforele”, o specie de alge microscopice ce absob calcarul din apă, sunt cele care, în contact cu soarele arzător, colorează apa în verde albăstrui. Nuanța deosebită a Mării Negre este vizibilă și din satelit, susțin cercetătorii.

Răzvan Mateescu, șeful departamentului Oceanografie al Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa Constanța: „Ele sunt în studiu. La cinci ani apar aceste înfloriri pe suprafețe mari de apă și, cumva, din satelit marea se vede ca fiind turcoaz, situație întâlnită mai degrabă În Bahamas, nu la noi, pentru că Marea Neagră are o culoare mai închisă.”

Fenomenul este specific de obicei lunilor de primăvară

Conform specialiștilor, fenomenul este specific de obicei lunilor de primăvară, atunci când marea este mai rece. Anul acesta însă, temperaturile scăzute din martie și aprilie au întârziat înflorirea algală, iar astfel, marea de smarald a putut fi admirată și turiștii care au ajuns în vacanță în primele zile de vară.

Turistă: „Este de un turcoaz incredibil.”

Turist: „A prins o culoare mai deschisă, pare schimbată, e curată. Anii trecuți avea mai multe alge, acum e chiar curată.”

Marea turcoaz a fost mai vizibilă aproape de mal, însă nu pe toată zona litorală. Specialiștii au o explicație și pentru aceste apariții.

Care este explicația științifică a fenomenului

Adrian Bîlbă, cercetător: „Aceste alge trăiesc în colonii. Acolo unde este mai azurie este o concentrație mai mare. E adevărat că algele astea sunt rezistente la o apă mai rece, adică adaptată la temperaturi mai scăzute.”

Răzvan Mateescu, șeful departamentului Oceanografie al Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa Constanța: „Ele sunt în legătură cu anumite influențe ale climatului, insuficient studiate în Marea Neagră.”

Procesul de înflorire algală, ce colorează marea în verde albăstrui, nu este unul permanent, iar Marea Neagră își recapătă culoarea specifică odată cu temperaturile de vară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE