Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Litoralul, la mare căutare de turiști în acest sezon estival. Care sunt prețurile pentru o noapte de cazare

Publicat de: Euronews

Sunt așteptări mari pe litoralul românesc. După anii grei de pandemie, cu restricții la tot pasul, prima vară de libertate la distracție se anunță a fi una plină. Cel puțin așa susțin hotelierii, care spun că turiștii au început să își facă rezervări în stațiuni, asta după ce, la începutul războiului, nimeni nu mai părea că se gândește la vacanță. Aproape 300 de hoteluri de 3-4 și 5 stele sunt în stațiunile de pe litoral, cu un total de pest 150.000 de locuri de cazare.

Turiștii care au venit pe litoral în această perioadă spun că i-au atras prețurile mici și perspectiva unor zile liniștite.

Ce spun turiștii

Reporter: „Cum vi se pare acum, pe litoral?”

Turist: „Foarte bine, e multă liniște, nu e aglomerat.”

Reporter: „Cum vi se par prețurile?”

Turist: „Acceptabile, de acum încolo va fi mai scump.”

Reporter: „Ce buget aveți? 40 de milioane, adică?”

Turist: „ 4.000 de lei. Da.”

Reporter: „În sezon estival cât ați fi plătit?”

Turist: „Aoleu, cel puțin 100.”

Turistă: „Am vrut să ne luăm revanșa, a fost pandemie, nu am putut veni, cu serviciul nu am avut concediu, chiar am luat totul din plin.E frumos, e bine.”

Turistă: „Toți am fost restânși, stresați. Simți nevoia să te refaci un pic, să îți încarci bateriile.”

Reporteri: „Ce buget v-ați pregătit?”

Turistă: „500 de lei. Noi suntem genul cărora le place marea, nu vrem să stăm în lux.

Hotelierii și agenții de turism recunosc că în luna martie, după ce a început războiul, rezervările timpurii au scăzut la jumătate, iar previziunile pentru noul sezon erau sumbre. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat.

Adrian Voican, agent turism: „Deși a pornit, s-a oprit datorită războiului în martie - aprilie. Acum simțim că există viteze în rezervări. Suntem optimiști, vedem investiții care s-au terminat și care sunt în curs de finalizare în acest moment și în iunie vom vedea multe lucruri noi pe litoral.”

Sebastian Puznava, hotelier: „Rezervările au început să meargă. Perioada cu războiul a afectat vânzările, dar având în vedere situația actuală rezervărie au început să meargă, turiștii vor să vină la mare. Asta ne face să fim bucuroși.”

Care sunt prețurile pentru o noapte de cazare

Prețurile pentru o noapte de cazare pornesc acum de la 80 de lei pe noapte în sudul litoralului, la un hotel de 3 stele și ajung până la 250 de lei pe noapte la Mamaia. La 4 stele, de exemplu, o cameră costă 600 de lei pe noapte, însă prețurile vor crește rapid odată cu vârful sezonului estival.

Răzvan Dobre, hotelier: „Prețurile cresc pe măsură ce ne apropiem de sezonul de vârf. Acum, la 1 iunie, s-au mărit puțin față de luna mai și, treptat, din două în două săptămâni, se vor mări până în luna iulie, când va fi full sezon.”

Paul Marin, administrator plajă: „Șezlongurile nu se scumpesc, rămânem la fel, nu putem să o forțăm cu prețurile. Undeva trebuie să rămână la fel ca anul trecut, ca acum doi ani, undeva la 35 de lei. Cu cât avem prețurile mai bune, cu atât vom avea și turiști mai mulți.”

Hotelierii se plâng că sezonul estival va fi cu o săptămână mai scurt, după ce a fost modificată structura anului școlar, care va începe pe 5 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE