Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Goana” după cozonaci. Prețul a crescut cu aproximativ 15%, față de anul trecut

Se simte peste tot miros de cozonac, în aceste zile, iar patiseriile și cofetăriile sunt foarte aglomerate. Milioane de cozonaci, prăjituri și torturi sunt pregătite și vor ajunge pe mesele de sărbătoare. Unii clienți au făcut comenzi încă de acum o lună, ca să fie siguri că se vor bucura de aceste produse. Cererea a rămas în continuare mare, deși prețurile au crescut cu 15%.

Aproape 700 de cozonaci se coc în aceste zile în cuptoarele unei patiserii din Constanța. Cu nucă, rahat sau mac, însiropați sau clasici, cozonacii sunt de altfel nelipsiți de pe mesele de sărbătoare.

Doamna Vali nu mai prididește cu treaba. După ce este bine frământat în malaxor, aluatul trebuie bine întins, uns din belșug cu cremă și pus în tăvi la crescut. În tot acest timp, alți dolofani se perpelesc în cuptorul încins.

Comenzile s-au făcut încă de acum o lună, iar listele sunt deja pe final. Un cozonac se vinde în aceste zile cu prețuri cuprinse între 45 și 80 de lei , depinde, binențeles, de greutate și de umplutură.

Față de anul trecut, prețul cozonacilor a crescut cu aproximativ 15%

Față de anul trecut, prețul cozonacilor a crescut cu aproximativ 15%. În ciuda prețului de aproximativ 40 de lei pe kilogram, numărul clienților nu a scăzut, ba chiar crește de la an la an.

Clientă: „Timpul este din ce în ce mai comprimat și nici rețete nu mai sunt, așa că avem profesionșiti care se ocupă de cozonaci, de dulciuri și atunci trebuie să-i încurajăm, mai ales că sunt producători locali.”

Clientă: „Nu am făcut niciodată cozonaci, nu mă pricep, nu îmi place și prefer să îl cumpăr, decât să pierd timpul să fac cozonacul mai bine îl iau de undeva.”

Mara Veber, proprietară patiserie: „Am pregătit 300 de cozonaci până acum și până la finalul celor trei zile vom face vreo 600-650, depinde ce clienți mai vin neanunțați.”

Agitație este și în cofetării. Prăjiturile de casă umplute cu cremă și glazură și torturile cu decoruri de Crăciun au umplut vitrinele, spre deliciul clienților, care cu greu se pot hotărî ce fel de sortimente să aleagă. Și aici, listele de comenzi au fost deschise pe 1 decembrie.

Consumul de cozonaci crește anual cu aproximativ un milion de bucăţi

Marian Corcodel, cofetar: „Sunt zeci de kilograme de prăjituri, prin care noi suntem pregătiți absolut pentru toată lumea. Sunt prăjiturile de casă care se caută cel mai mult și care se fac la noi în laborator.”

Patiserii şi brutarii mizează pe un consum de aproape 10 milioane de cozonaci. Potrivit datelor ROMPAN, consumul de cozonaci crește anual cu aproximativ un milion de bucăţi.

Cozonacul românesc are succes și la export, în principal în ţări precum Germania, Marea Britanie, Spania şi Italia, acolo unde sunt şi comunităţi importante de români.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE