Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, Andrew Tate și Jordan Peterson, printre personajele controversate care au conturi Twitter cu bifă albastră

Miliardarul Elon Musk a restabilit accesul la Twitter în cazul unor personaje controversate, precum fostului președinte american Donald Trump, Andrew Tate, fostului kickboxer britanic Andrew Tate, arestat în România, alături de fratele său, Tristan, sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol, psihologului canadian Jordan Peterson sau chiar șefului unei grupări a talibanilor. Decizia a fost adoptată la scurt timp după ce directorul executiv al companiilor Tesla și Space X a achiziționat rețeaua Twitter contra sumei de 44 de miliarde de dolari.

Politica Twitter vizează „libertatea de exprimare, însă nu libertatea de acces”. Acest lucru înseamnă că, deși discursul instigator la ură nu va fi promovat sau amplificat pe platforma de socializare, utilizatorii vor putea să îl caute la fel cum procedează „în restul internetului", după cum a precizat însuși Elon Musk, potrivit Euronews.com.

Inclusiv oficialii talibani de rang înalt au profitat de pe urma introducerii abonamentului Twitter cu bifă albastră deoarece au putut obține conturi verificate. Printre ei se numără și Hedayatullah Hedayat, șeful departamentului taliban pentru „acces la informații”. Potrivit BBC, care citează presa locală, lui Hedayat i-a fost eliminată bifa albastră în decembrie 2022. Recent a fost reintrodusă pe profilul acestuia, înainte a fi ștearsă din nou săptămâna aceasta.

În martie 2022, cu șase luni înainte de a cumpăra rețeaua de socializare, Elon Musk a criticat Twitter în legătură cu libertatea de exprimare. Din acel moment, miliardarul a dat de înțeles că este hotărât să cumpere platforma, iar demersurile sale s-au intensificat. Pe 27 octombrie 2022, Musk a cumpărat Twitter, pentru care a plătit 44,4 miliarde de euro.

În decursul a câteva luni, mii de angajați au fost concediați, conturile verificate - bifate cu albastru - au început să fie taxate pentru ca utilizatorii să beneficieze de acest privilegiu, iar utilizatorii care au avut îndrăzneala de a critica noile politici ale lui Musk au fost interziși pe Twitter.

Care sunt persoanele controversate cărora Musk le-a deblocat accesul la Twitter?

Fostul președinte american Donald Trump era celebru pentru modul activ în care comunica pe Twitter, până când contul său a fost suspendat permanent în ianuarie 2021, ca urmarea a asaltului asupra Capitoliului.

La acel moment, conducerea Twitter a anunțat că a decis suspendarea contului lui Donald Trump pentru a preveni „riscul de a incita în continuare la violență”. După ce a fost interzis pe Twitter, Trump a ripostat prin lansarea propriei sale aplicații de socializare, Truth Social.

Pe 18 noiembrie 2022, Musk și-a întrebat următorii de pe Twitter dacă ar trebui ca Donald Trump să aibă acces din nou la platformă. Rezultatul sondajului a arătat că 51% dintre utilizatori au votat în favoarea republicanului. Două zile mai târziu, Musk a confirmat că va fi reactivat contul lui Trump, iar mesajul prin care a anunțat decizia a avut concluzia „Vox populi, Vox Dei” - „Vocea poporului, vocea lui Dumnezeu”.

Kanye West (Ye)

Rapperului american Kanye West i-a fost blocat contul pe Twitter, după ce a distribuit mesaje antisemite. După doar șase săptămâni, artistul a avut din nou acces la cont până pe 2 decembrie 2022, când a fost din nou suspendat.

Kanye West, cunoscut acum ca Ye, a fost interzis din nou, după ce a publicat o imagine cu svastică, simbolul folosit de naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial, în Steaua lui David. Postarea a fost distribuită la doar câteva ore după ce rapperul a spus „Îmi place Hitler” la emisiunea radiofonică InfoWars, prezentată de Alex Jones, un adept al teoriei conspirației și ak extremei drepte.

Ulterior, Elon Musk a scris pe Twitter mesajul „FAFO” (F*** Around and Find Out).

La sfârșitul anului 2022, mai multe companii, printre care și Adidas, au întrerupt orice fel de colaborare cu Kanye West, în urma mesajelor antisemite publicate pe conturile sale de Twitter și Instagram.

Andrew Tate

Anchetat de procurorii DIICOT în România sub acuzația de viol și trafic de ființe umane, fostul kickboxer devenit influencer Andrew Tate se numără printre personajele care au revenit pe Twitter, după ce rețeaua a fost preluată de Musk.

La data de 18 noiembrie 2022, contul lui Andrew Tate a fost reactivat, în condițiile în care fusese suspendat pe durata verii. Din acel moment, britanicul a devenit foarte activ pentru a-și reconstrui imaginea, după ce a fost suspendat de pe Facebook, Instagram și TikTok din mai multe motive, printre acestea faptul că a spus că femeile sunt „proprietatea” sa.

Contul lui Andrew Tate a fost suspendat încă o dată, după ce britanicul și fratele său, Tristan, au fost arestați în România pe 29 decembrie. Frații Tate au negat acuzațiile formulate la adresa acestora.

Jordan Peterson

Psihologul canadian Jordan Peterson a revenit pe Twitter, după ce fusese suspendat în vara lui 2022 întrucât a încălcat politicile de conduită ale platformei. Mesajele ofensatoare l-au vizat pe actorul transsexual Elliot Page, la care a făcut referire folosind numele de „Ellen”, cel primit la naștere. De asemenea, într-un clip de 15 minute, Peterson a spus că preferă „să moară” decât să șteargă tweet-ul și a concluzionat: „Duceți-vă naibii, moraliștilor! Vom vedea cine pe cine anulează”.

După ce a revenit pe platformă, Peterson i-a făcut o serie de solicitări lui Musk și în legătură cu viitorul Twitter - inclusiv ca rețeaua să interzică conturilor anonime să posteze alături de conturile verificate.

Ce alte persoane interzise pe Twitter și-ar putea reactiva conturile în era Musk

În ultimii ani și în special în ultimele luni, mai multe persoane publice nu au mai avut acces la Twitter din mai multe motive, printre care incitare la ură, rasism sau sexism, notează sursa citată.

Katie Hopkins

Katie Hopkins a devenit celebră la emisiunea britanică de televiziune „The Apprentice”, însă s-a reprofilat în comentatoare de extremă dreaptă.

După mai multe perioade de suspendare, Hopkins a fost interzisă permanent pe Twitter în iunie 2020, după ce i-a spus fotbalistului Marcus Rashford că femeile ar trebui "să se gândească la modul în care vor hrăni un copil înainte de a decide să îl aibă”.

Milo Yiannopoulos

Milo Yiannopoulos, un comentator alt-right (dreapta de alternativă, trad.), a fost blocat permanent pe Twitter din cauza publicării de conținut abuziv la adresa actriței Leslie Jones.

Alex Jones

Fondatorul site-ului Infowars, unde sunt publicate teorii ale conspirației de extremă dreaptă, a catalogat atacurile armate de la școala Sandy Hook, soldate cu moartea a 27 de persoane în decembrie 2012, drept o acțiune orchestrată de Guvern. Alex Jones a fost interzis pe Twitter în 2018.

Cu toate acestea, Elon Musk a comentat pe această temă, pe Twitter, spunând: „Nu am nicio milă față de cei care s-ar folosi de moartea unor copii pentru câștiguri, politică sau faimă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE