Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Delicatese de Crăciun, din Viena. Ce este tafelspitz, mâncarea regelui

Viena este unul dintre cele mai vizitate orașe europene în perioada Crăciunului. Foarte mulți români ajung în acest oraș în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru a merge la faimoasele târguri de Crăciun. O echipă Euronews România a vrut să afle mai multe și despre bucătăria tradițională vieneză. Iar printre cele mai alese bucate este, desigur, celebrul... rasol de vită.

Târgul din Rathausplatz, locul unde ajung milioane de vizitatori din întreaga lume

În Viena, sunt organizate aproximativ 20 de târguri de Crăciun. Însă cel mai vizitat este faimosul târg din Rathausplatz, adică cel din fața impresionantei clădiri a Primăriei, construită, în stil neogotic, în urmă cu aproape 150 de ani.

Aici ajung în fiecare an în jur de 4 milioane de vizitatori din întreaga lume. Și, de fiecare dată, există cel puțin două puncte de atracție: copacul inimilor și standul cu globuri. Anul acesta, mesajele artizanilor prezenți la târg cu propriile creații sunt despre bunătate și despre dragoste.

Veronica Zguda, artist plastic: ”După cum puteți vedea, este decorat cu alb, iar totul este foarte simplu, pentru că nu trebuie să-ți exagerezi dragostea atunci când oferi cadouri celor dragi. Ar trebui să fie suficient.”

De fapt, din moment ce este Crăciunul și toți suntem pătrunși de spiritul Crăciunului, aș dori ca toată lumea să-și amintească doar că ar trebui să răspândim multă iubire și chiar să ne pese de oameni, să ne ajutăm reciproc.

Doris Schneider-Schrei, artist plastic: ”Să fim buni. Este ceva ce trebuie să facem tot timpul, nu doar de Crăciun. Oamenii să fie buni unii cu alții. E foarte important”.

Unele dintre cele mai spectaculoase globuri pentru brad se găsesc la târgul din Rathausplatz. Și tot aici, turiștii aleg fie să servească un punch sau celebrul gluwein, adică vin fiert cu scorțișoară.

Tafelspitz, o experiență gastronomică unică

O minivacanță petrecută la Viena nu înseamnă însă doar târgul de Crăciun. Dincolo de atracțiile turistice ale Vienei, muzee, palate, expoziții, vă recomandăm să descoperiți și bucătăria locală. Iar dacă vreți cu adevărat o experiență gastronomică unică, atunci o porție de Tafelspitz este drumul sigur spre un strop de…fericire culinară.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul, echivalentul tafelspitzului în limba română este rasolul de vită.

Mario Plachuta, manager general lanț de restaurant: ”Avem 12 feluri de vită fiartă, din 12 părți diferite de vită. Tafelspitz este dintr-o singură bucată, dar facem și din spată, pulpă, avem o mare varietate de bucăți din vită, dar mereu le servim în același fel.

Facem o supă foarte densă, extrem de gustoasă, și o servim cu garnitura tradițională, care este pastă de spanac, cartofi și... sos care este făcut din pâine albă, lapte și hrean. Apoi avem legume proaspete în stil vienez, care sunt efectiv fierte și amestecate cu făină și unt. Și există un mod special de a mânca, pentru că modul în care îl servim este unic. Deci mai întâi supa, apoi măduva și pâinea prăjită, iar apoi carnea cu toate garniturile diferite și, desigur, faimosul sos de arpagic, care conține, de asemenea, pâine albă, ulei, ou, iar pe urmă mărul cu hrean.

Desigur, carne de vită fiartă se servește peste tot în lume. Dar în primul rând, noi folosim cele mai bune bucăți. În al doilea rând, folosim doar vite crescute în Austria. Deci, fleica austriacă este cea mai bună pentru fierbere. Desigur, este tradiția. Când vii la Viena, să mănânci așa ceva este foarte important. De exemplu, când mergem în Caraibe și mâncăm feluri din bucătăria creolă, ne place, pentru că este de acolo. Dar când ne întoarcem, acum iarna, nu vrem să mănâncă feluri din bucătăria creolă aici. Nu, cred că este bine să fie mâncată acolo de unde este. Deci, legenda spune că – știți că împăratul a fost și soldat –, și... Tafelspitz înseamnă de fapt capătul mesei, al unei mese lungi, Tafel și spitz este capătul. Împăratul era și soldat și lua mereu prânzul cu soldații.

Bineînțeles, împăratul nu mânca prea mult și, de asemenea, era foarte rapid. Așa că, atunci când a ajuns la masă, bineînțeles că a fost servit primul. Era o masă lungă, iar când s-a oprit, toată lumea a trebuit să se oprească din mâncat. Dar cei de la capătul mesei nici măcar nu fuseseră serviți. De aceea a fost numit Tafelspitz, pentru că soldații de la capătul mesei nu au apucat să mănânce, iar legenda spune, dacă este adevărat sau nu, că au ieșit și s-au dus la restaurantul de vizavi să ia ceva de mâncare. Așa că au zis: „Uite, vin soldații de la capătul mesei, Tafelspitz!”

Felul de mâncare preferat al împăratului Franz Josef

Tafelspitzul austriac mai este numit și rasolul imperial. A fost felul de mâncare preferat al împăratului Franz Josef. Multă vreme a fost considerat o delicatesă destinată doar burghezilor. Cu timpul, a devenit un simbol al bucătăriei austriece.

Un Tafelspitz autentic este servit alături de garnituri și sosuri speciale piure de măr cu hrean, sos de mărar, bechamel cu muștar și cepșoară, dar și cartofi rași gătiți la tigaie.

Nici nu este de mirare că era felul preferat de mâncare al împăratului Franz Josef. Noi am ajuns într-un loc în care tafelspitz este transformat într-o adevărată operă de artă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE