Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la science fiction, la realitate: Care sunt cei mai fascinanți roboți umanoizi dezvoltați până în prezent

Inteligența artificială (IA) evoluează pe zi ce trece, iar marile companii de tehnologie încearcă să obțină un avantaj în raport cu restul competiției. În ultima vreme accentul pare să fi căzut pe dezvoltarea roboților umanoizi. Iată care sunt principalele companii care dezvoltă în prezent roboți umanoizi.

Boston Dynamics

Compania americană Boston Dynamics a dezvoltat primul robot umanoid în urmă cu 11 ani. HD Atlas, așa cum se numea acesta, cântărea 47 de kg, avea o înălțime de 1,5m și putea dezvolta o viteză de 8 km/h. Robot umanoid putea alerga, face salturi și sărituri pe spate. HD Atlas fusese construit în cadrul unui concurs de robotică pentru armata americană. Acesta fusese conceput pentru a ajuta în misiunile de căutare și salvare după dezastre.

La vremea respectivă a fost descris ca fiind "unul dintre cei mai avansați roboți umanoizi construiți vreodată". Compania a anunțat însă recent că îl va retrage din funcționare.

"Acum este timpul ca robotul nostru hidraulic Atlas să se relaxeze ", a declarat producătorul său. Totuși, compania a dezvoltat un înlocuitor – robotul Atlas. Potrivit producătorului, acesta reprezintă o versiune îmbunătățită, fiind un model complet electric, ”mai puternic și cu o gamă mai largă de mișcări”.

Potrivit specificațiilor tehnice, noul robot Atlas are o greutate aproape dublă față de versiunea precedentă (80 kg) și este mult mai înalt – 1,75m.

Boston Dynamics este deținută de compania auto sud-coreeană Hyundai, după ce anterior a fost deținută de banca japoneză Softbank și, înainte de aceasta, de Google.

1X Technologies

Europenii contra-atacă și ei în cursa privind dezvoltarea roboților umanoizi. Compania norvegiană 1X Technologies a lansat în iarna acestui an robotul NEO, conceput pentru a asista oamenii în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Prin simpla observare a comportamentului uman, acesta poate învăța să reproducă cele mai simple sarcini, folosind rețele neuronale pentru a-și controla mișcările.

Potrivit specificațiilor tehnice, robotul NEO cântărește 30 de kg, are o înălțime de 1,6m și poate dezvolta o viteză de până la 12 km/h, fiind unul dintre cei mai rapizi roboți umanoizi.

Sanctuary AI

În 2023, canadienii de la Sanctuary AI au dezvoltat propriul robot umanoid. Phoenix este alimentat de Carbon, o platformă software care folosește Inteligența Artificială pentru a permite robotului să gândească și să acționeze ca un adevărat muncitor uman. Phoenix poate să apuce, să mute și să așeze obiecte din stânga sau din dreapta sa.

"Deja tehnologia noastră poate îndeplini sute de sarcini în zeci de industrii, cum ar fi asistența medicală, industria ospitalității, logistica, comerțul cu amănuntul și depozitarea", spune Geordie Rose, cofondator și CEO al Sanctuary AI.

"Scopul este ca roboții noștri de uz general să fie capabili să facă orice muncă pe care o pot face oamenii", a mai spus acesta.

Phoenix are o înălțime de 1,7m, cântărește 70 de kg și se poate deplasa cu o viteză de 5 km/h.

Fourier Intelligence

În 2023 compania Fourier Intelligence, cu sediul la Shanghai, China anunța că vrea să dezvolte 100 de roboți umanoizi de uz general, de tipul GR-1.

Robotul GR-1 are o greutate de 55 de kg, o înălțime de 1,65m și poate dezvolta o viteză de 8km/h. Acesta a fost dezvoltat pentru a îndeplini în special sarcini medicale. potrivit euronews.com, robotul poate să se ocupe de sarcini precum transportul pacienților imobili (și destul de ușori) între paturi și scaune cu rotile.

" GR-1 ar putea fi un îngrijitor, ar putea fi un asistent de terapie, ar putea fi un însoțitor la domiciliu pentru persoanele în vârstă care rămân singure", a declarat Zen Koh, CEO și cofondator al Fourier Intelligence.

Unitree

Compania Unitree, cu sediul la Hangzhou, China, a reușit să dezvolte cel mai rapid robot umanoid din lume (H1), devansând recordul precedent de viteză pentru un umanoid, deținut de modelul Atlas de la Boston Dynamics. Robotul H1 atinge o viteză de 18 km/h, are 1,8 m înălțime și cântărește doar 47 de kg.

Potrivit site-ului Unitree, robotul H1 este de uz general, fiind echipat cu un "sistem de propulsie inovator care-i oferă acestuia viteză, putere, manevrabilitate și flexibilitate", ceea ce îl face "cel mai puternic robot umanoid de uz general din lume".

Tesla

Compania Tesla a dezvoltat și ea un robot umanoid - Optimus. Robotul a fost dezvăluit, prima dată, în 2021, când Musk a precizat că Optimus folosește tehnologie de inteligență artificială asemănătoare cu cea din mașinile Tesla "care se conduc singure".

La sfârșitul anului 2023 Tesla a dezvăluit "Optimus Gen 2", o nouă generație a robotului său umanoid care ar trebui să poată prelua sarcini repetitive de la oameni. Ulterior, abilitățile robotului au fost prezentate într-un scurt clip pe YouTube.

Potrivit specificațiilor tehnice, Optimus Gen 2 cântărește 47 de kg, are o înălțime de 1,8 m și poate dezvolta o viteză de 8 km/h.

Figure

OpenAI, gigantul din spatele unor inovații de vârf în domeniul inteligenței artificiale, a lansat o colaborare cu firma de robotică Figure. Obiectivul a fost reprezentat de lansarea unui robot umanoid inovator care nu doar reacționează la lumea înconjurătoare, dar este și capabil de conversații fluente în timp real cu oamenii.

Prezentat într-un videoclip pe YouTube, acest robot umanoid demonstrează capacitatea de a interacționa cu lumea într-un mod care până acum era rezervat ființelor umane. Când i se cere să ofere ceva comestibil de pe masă, robotul alege un măr și explică decizia, demonstrând o autonomie impresionantă.

Potrivit specificațiilor tehnice, modelul One de la Figure are 1,67m înălțime, cântărește 60 de kg și 4,3 km/h.

Apptronik

În 2023, compania americană Apptronik și-a lansat primul robot umanoid, Apollo. Robotul are o înălțime de 1.72 m și cântărește 72,5 kg. Acesta este capabil să ridice 25 kg. Compania se așteaptă ca bateria interschimbabilă să alimenteze robotul timp de 4 ore.

În martie, compania a anunțat că a încheiat un acord cu Mercedes-Benz. Ca parte a acordului, Apptronik și Mercedes-Benz vor colabora pentru a identifica aplicații pentru robotica foarte avansată în cadrul Mercedes-Benz Manufacturing. Ca urmare, robotul Apollo Apollo ar putea fi prezent în fabricile Mercedes.

Agility

O altă companie americană care a reușit să dezvolte un robot umanoid impresionant este Agility Robotics. Umanoidul numit „Digit” a fost testat într-un depozit Amazon din Seattle. În toamna anului 2023, compania și-a anunțat planurile privind o producție în masă a robotului Digit. Astfel, compania vrea să deschidă RoboFab, prima unitate de producție de roboți umanoizi în Salem, Oregon, cu capacitatea de a produce peste 10.000 de roboți pe an.

Potrivit specificațiilor tehnice, robotul Digit cântărește 64 de kg, are o înălțime de 1,75 m și poate dezvolta o viteză de 5,4 km/h.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE