Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roboții au fost prezenți peste tot în viața noastră în 2022. Cum ne-ar putea schimba viața

Roboții au fost prezenți peste tot în viața noastră în 2022. De la cei construiți în scopuri industriale, de exemplu să strângă ouăle, s-a ajuns la roboți artiști. Unii sculptează în marmură italiană, alții pictează portrete, iar pentru cei curajoși există un robot care face teste pentru depistarea Covidului.

Roboții au avut un an ocupat, cu misiuni din cele mai diverse, chiar și în medii ostile

Roboții au avut un an ocupat, cu misiuni din cele mai diverse, chiar și în medii ostile. În vară, pe pantele vulcanului italian Etna au fost testate mai multe rovere, vehicule concepute pentru a putea merge pe Lună. NASA și Agenția Spațială Europeană au în proiect o nouă stație spațială pe orbita lunară, astfel încât roboții ar putea explora într-o zi Luna, sub controlul atent al astronauților. Vehiculul a fost controlat de la un centru din orașul Catania, la peste 20 de kilometri distanță.

Thomas Krueger Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială: „Imaginați-vă că aveți un joystick normal și controlați un braț, urmează mișcarea, dar cu feedback haptic (care poate provoca senzația de atingere), într-adevăr ați simți ceea ce simte robotul. Deci, dacă mutați dispozitivul nostru haptic și robotul atinge un obstacol, simțiți într-adevăr atingerea și acest lucru permite operatorului să îndeplinească sarcini de finețe, care nu sunt posibile fără feedback haptic.”

Nu toți roboții sunt însă legați de misiunile legate de satelitul natural al Terrei. Acesta, cu patru picioare, este gândit să stea mai mult pe pământ. Misiunea sa este studierea mediului înconjurător. Datorită senzorilor și camerelor, poate măsura, de exemplu, înălțimea și circumferința copacilor. După două ore de patrulare, se întoarce automat la bază pentru a-i fi schimbată bateria.

În 2022, roboții au fost prezenți și la expozițiile de tehnologie, așa cum a fost Mobile World Congress din Barcelona. Compania IBM a arătat cum tehnologia sa de calcul ajută robotul celor de la Boston Dynamic să funcționeze mai eficient.

Bill Lambertson vicepreședinte cloud, 5G, edge computing, IBM: „Implementăm modele de învățare automată pe un sistem informatic care este amplasat în partea superioară a „cățelului” Spot. Și astfel, imaginile video și datele sunt procesate local, la fața locului, în loc să trimită datele într-un cloud public, iar acest lucru oferă o capacitate de latență foarte scăzută. Reacția este aproape în timp real.”

În căutarea roboticii mai precise și chiar sensibile, Universitatea din Bristol a anunțat în aprilie că oamenii săi de știință au obținut piele imprimată 3D pentru a permite roboților să „simtă”. Robotul celor din Bristol seamănă cu un deget real și poate produce semnale nervoase artificiale care arată ca semnalele venite de la neuroni tactili reali.

În China, roboți de tot felul au fost prezenți la o expoziție la care au participat peste 130 de companii cu mai mult de 500 de produse. Vizitatorii au fost întâmpinați de un grup de 100 de câini robotici, care pur și simplu dansau. Înăuntru, vizitatorii putea să își facă teste de depistare a infecției Covid cu un robot asistent medical.

Yang Yi, vizitator al expoziției din China: „Nu mă așteptam ca robotul să aibă o asemenea precizie și adaptabilitate. Poate folosi cu precizie un tampon, la fel ca testul de acid nucleic, pe care îl facem acum, dar pentru că este o mașină, nu este la fel de blând ca un om. M-a făcut să vreau să vomit puțin, dar cred că este foarte potrivit pentru zonele roșii din spitale. Dacă va fi utilizat în rândul publicului, vor exista anumite costuri pentru a învăța cum să fie folosit.”

Roboții îi pot ajuta și pe artiștii italieni care lucrează în marmură

Roboții îi pot ajuta și pe artiștii italieni care lucrează în marmură. Un braț robotic folosește un instrument de prelucrare acoperit cu diamante și care se rotește rapid.

Jeturi de apă sunt pulverizate constant pentru a răci piatra. A fost nevoie de mulți ani pentru scrierea programului, dar acum robotul poate produce ceea ce unii deja numesc opere de artă și ce făcea cândva un sculptor în mai mulți ani este realizat acum în doar câteva zile.

Filippo Tincolini cofondator TORART și ROBOTOR: „Artiștii care nu au îmbrățișat încă această tehnologie sunt îngrijorați, cu teama că locurile lor de muncă ar fi în pericol, dar după abordarea inițială, acum înțeleg potențialul, încep să-l folosească și viața lor se schimbă, pentru că pot lucra mai mult, pot lucra mai bine.”

Și mai există Ai-Da, supranumită de cei ce l-au construit „primul artist robot umanoid ultra-realist din lume”. Apărută în 2019, Ai-Da a fost modernizată în aprilie pentru a putea picta portrete ale oamenilor. Ai-Da mai mult pune picături de vopsea pe foile de hârtie și deocamdată nu este în stare să amestece culorile, dar rezultatele sunt apropiate de realitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE