Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutorul cercetătorilor români. Va fi capabil să ia decizii autonome

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

O echipă de specialişti români va contribui la realizarea unuia dintre cei mai avansaţi roboţi spaţiali. Este vorba despre un braţ robotic ce va fi folosit pentru a prelua mostrele de rocă şi praf de pe planeta Marte şi pentru a le trimite pe Pământ, a anunţat Agenţia Spaţială Română.

"Echipa din România va dezvolta trei seturi de echipamente de validare electronică la sol (EGSE - Electronic Ground Support Equipment). Două dintre ele vor fi utilizate în Italia la sediul Leonardo şi unul va fi livrat direct către NASA JPL, în SUA, pentru ultimele verificări înainte de lansare", se arată într-un comunicat al Agenţiei Spaţiale Române (ASR), citat de Agerpres.

Braţul robotic european se numeşte Sample Transfer Arm (STA) şi va avea un rol esenţial în cadrul misiunii. Acesta va fi lansat spre Marte în a doua jumătate a acestui deceniu.

În momentul în care va ajunge pe Planeta Roşie, braţul robotic va ajunge în apropierea rover-ului american Perseverance care adună în prezent probe de pe solul marţian.

Oamenii de știință spun că braţul robotic european este capabil să "vadă", să "simtă" şi să ia decizii autonome. Sample Transfer Arm a fost conceput pentru a identifica, ridica şi transfera tuburile cu mostre într-un container care va fi lansat pe orbita planetei Marte de un lansator numit Mars Ascent Vehicle (MAV). Ulterior, containerul va fi preluat de un modul dezvoltat complet în Europa şi adus înapoi pe Pământ.

Cum s-au implicat specialiştii români în dezvoltarea unui braţ robotic folosit pe Marte

Potrivit sursei citate, experţii GMV România contribuie şi la Perception Unit, o unitate electronică cu un rol important în manevrarea braţului robotic. Aceasta este dezvoltată sub coordonarea GMV Spania. Cercetătorii susţin că în această unitate se află camere care furnizează informaţii pentru algoritmii braţului, astfel încât acesta să poată recunoaşte şi ridică mostrele în siguranţă.

Compania GMV România este implicată în activităţile de design mecanic şi structural pentru Perception Unit, care sunt realizate de un grup de subcontractori din mai multe ţări. De asemenea, echipa din România vine în sprijinul specialiştilor din Spania pentru a dezvolta algoritmii care ajută braţul să "vadă" în jurul său.

"Contribuţia industriei şi mediului de cercetare din România în această misiune NASA-ESA de pionierat este rezultatul concret al eforturilor ROSA de a promova dezvoltarea în ţara de capabilităţi relevante pentru misiuni de explorare planetară. Am susţinut participarea României la programul opţional al Agenţiei Spaţiale Europene de explorare robotică şi cu echipaj uman tocmai pentru a oferi actorilor spaţiali din România şansa de a participa la proiectele ESA din acest domeniu, pentru a-şi creşte gradul de maturitate tehnologică şi pentru a exista un schimb de cunoştinţe între specialiştii din România şi cei din Europa şi chiar Statele Unite ale Americii", a declarat doctorul Marius-Ioan Piso, Preşedintele Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), pentru sursa citată.

În cadrul misiunii Mars Sample Return, echipamente dezvoltate integral în România vor zbura pe Marte.

În construcţia braţului robotic a fost implicat un consorţiu din care fac parte companii din Spania, Franţa, România, Danemarca, Grecia, Elveţia şi Republica Ceha, sub conducerea companiei Leonardo. Aceştia vor proiecta, fabrica, integra şi testa braţul robotic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE