Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Niște roboți umanoizi au spus, la o conferință ONU, că vor fi capabili să conducă lumea

Inteligența artificială (AI) are un ritm de dezvoltare din ce în ce mai galopant. Ultimul exemplu vine chiar de la o conferință a ONU, unde câțiva roboți umanoizi, dotați cu inteligență artificială, au spus că ei vor putea să conducă lumea mai bine decât o fac oamenii.

Afirmația a fost făcută la Geneva, în cadrul "Summitului Global de Inteligenţă Artificială în Slujba Binelui", organizat de UIT, o instituție din cadrul ONU, specializată în noile tehnologii, după cum informează AFP.

Roboții umanoizi au afirmat că ei se simt capabili să conducă lumea

"Roboţii umanoizi pot să conducă cu un nivel de eficienţă mai mare decât cel al liderilor umani. Noi nu avem aceleaşi prejudecăţi sau emoţii care pot să afecteze uneori luarea de decizii şi noi putem să analizăm rapid mari cantităţi de date pentru a lua cele mai bune decizii. Colaborarea dintre oameni şi inteligența artificială poate să creeze o sinergie eficientă, realizarea unor lucruri mari", a spus robotul Sophia, dezvoltat de Hanson Robotics.

La un moment dat, unul dintre roboți a făcut o remarcă: "Câtă tensiune există în această tăcere!"

Întrebat dacă inteligența artificială ar putea fi benefică sau ar putea aduce probleme oamenilor, alt robot a dat un răspuns prompt.

"Trebuie să fim prudenţi, dar şi entuziasmaţi de ideea că aceste tehnologii pot să ne îmbunătăţească viaţa în multe privinţe", a spus robotul umanoid Rmeca. Acesta a demonstrat că are și simțul umorului atunci când a fost întrebat dacă roboţii ar putea să îi mintă pe oameni: "Nimeni nu va putea şti vreodată cu certitudine, dar eu pot să vă promit că voi fi mereu onest şi sincer cu voi".

Inteligența artificială urmează să fie reglementată

La summitul desfășurat în perioada 4-7 iulie, unde au fost peste 3.000 de persoane, au participat peste 50 de roboți, care sunt cei mai avansați din lume în acest moment.

Roboții au au recunoscut că nu stăpânesc deocamdată emoţiile umane, însă au făcut o altă afirmație interesantă și au precizat că oamenii ar trebui să fie mai prudenți cu privire la inteligenţa artificială.

La summit s-a pus în discuție din nou necesitatea reglementării utilizării inteligenței artificiale, "pentru ca noile tehnologii să nu devină un coșmar", după cum a spus secretarul general al UIT, Doreen Bogdan-Martin, care a precizat că multe locuri de muncă sunt în pericol și că acestea pot provoca "tulburări sociale, instabilitate geopolitică şi disparităţi economice la un nivel nemaivăzut".

În plină dezvoltare se află și cercetările privind inteligența artificială generativă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE