Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OpenAI, creatorul ChatGPT, vrea să integreze inteligența artificială în roboții umanoizi. Parteneriatul încheiat cu o firmă americană

Compania OpenAI, care a creat chatbotul ChatGPT, vrea să integreze sistemele de inteligență artificială pe care le-a dezvoltat în roboții umanoizi, după ce a încheiat un nou parteneriat cu Figure, un start-up din domeniul roboticii. Înființată în urmă cu aproape doi ani, firma nu a lansat încă un produs pe piață, însă a reușit să convingă investitori influenți din domeniul tehnologiei să o sprijine în dezvoltarea roboților umanoizi, relatează Euronews.com.

Figure, o companie cu sediul în orașul Sunnyvale din statul California, a anunțat joi încheierea unui parteneriat, precum și obținerea unei finanțări de 623,5 milioane de euro de la un grup de finanțatori, printre care se numără Jeff Bezos, fondatorul Amazon, companiile Microsoft, Nvidia și diviziile pentru finanțarea start-up-urilor ale Amazon, Intel și OpenAI.

Chiar dacă nu a lansat un produs pe piață, Figure a reușit să convingă investitori influenți din domeniul tehnologiei să sprijine compania pentru a produce roboți umanoizi ce pot fi folosiți atât pentru afaceri, cât și în gospodării.

"Dacă am putea programa roboții umanoizi să facă munca pe care oamenii nu vor să o facă pentru că există un deficit de personal, am putea vinde milioane de astfel de roboți, poate miliarde", a declarat directorul executiv al Figure, Brett Adcock, în 2023, pentru agenția The Associated Press.

OpenAI a avut tentative de a face cercetare în domeniul roboticii, înainte a se dezvolta pe dezvoltarea de modele de inteligență artificială folosit de chatbotul ChatGPT.

Parteneriatul dintre Open AI și Figure va ”deschide noi posibilități pentru modul în care roboții pot ajuta în viața de zi cu zi", a declarat Peter Welinder, vicepreședintele pentru produse și parteneriate al companiei din San Francisco.

Datele financiare ale parteneriatului nu au fost făcute publice. În cadrul acestei colaborări, OpenAI va dezvolta modele specializate de inteligență artificială pentru roboții umanoizi ai Figure, probabil pe baza tehnologiei existente a OpenAI, cum ar fi modelele lingvistice GPT, generatorul de imagini DALL-E și noul generator video Sora.

Acest lucru va contribui la ”accelerarea calendarului comercial al Figure”, permițând roboților săi să ”proceseze și să raționeze în funcție de limbaj”, au precizat reprezentanții Figure.

Compania a anunțat în ianuarie un acord cu BMW pentru a pune roboții săi la lucru la o uzină auto din Spartanburg, Carolina de Sud, dar nu a stabilit încă exact cum și când vor fi folosiți.

Experții în robotică au păreri diferite în ceea ce privește folosirea roboților umanoizi. Cei mai mulți roboți angajați în sarcinile din fabrici și depozite ar putea avea unele trăsături asemănătoare cu cele ale animalelor - un braț robotizat, dispozitive de prindere asemănătoare degetelor sau chiar picioarelor - dar nu sunt cu adevărat umanoizi.

Acest lucru se datorează în parte faptului că inginerilor în robotică le-a luat zeci de ani pentru a dezvolta picioare și brațe robotice eficiente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE