Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum alegem corect preparatele pentru masa de Paște. Sfaturi de la nutriționiști

În meniul de sărbători există foarte multe preparate care, gătite și consumate necorespunzător, ne pot afecta sănătatea. Medicul nutriționist dietetician Mihaela Scurtu-Martin a explicat, în direct la Euronews România, unde duc aceste alegeri nesănătoase.

Medicul nutriționist dietetician Mihaela Scurtu-Martin: „Contează cum mâncăm, cât mâncăm. Sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru ca aceste sărbători să treacă mai ușor și să nu aibă un impact foarte mare asupra sănătății noastre și a greutății.

Trebuie să avem grijă să nu amestecăm foarte multe alimente la o masă. De obicei, la micul dejun ar trebui să alegem să punem întotdeauna și aceste crudități, care sunt noi, pentru că a venit primăvara și sunt pline de savoare, să încercăm să combinăm oul cu brânză și cu crudități. Dacă mâncăm drob, trebuie să renunțăm la ou, pentru că altfel grăsimile pe care le consumăm sunt deja prea multe.

Ar trebui să gătim alimentele cât mai sănătos, pentru că dacă vom consuma alimente cu foarte multe grăsimi sau gătite în mod nesănătos, automat, oricât de puțin am mânca, nu ne-am simți foarte bine”.

Ce e recomandat să mănânce persoanele care au ținut post

Impactul sărbătorilor poate să fie mai accentuat, mai ales pentru persoanele care au ținut post.

„Acest post a scos complet din alimentația persoanelor proteinele și grăsimile de origine animală, iar acum o cantitate mare ingerată ar putea să provoace probleme mari pentru sistemul digestiv.

Trebuie să încercăm să gătim la cuptor, să facem cât mai multe salate și să nu consumăm foarte multe dulciuri”, spune medicul.

Câte dulciuri este bine să mâncăm de Paște

„Putem mânca o felie de cozonac, dar după o masă la care mănânci o porție de ciorbă, o porție de friptură, cozonacul ar fi cam mult. De obicei, se consumă și puțin alcool și atunci lucrurile sunt deja peste ce ar trebui să fie.

Cozonacul îl putem consuma mai târziu, ca gustare. Dar să nu depășim una-două felii și ar trebui să nu mâncăm foarte multe creme, care sunt grase și nu sunt foarte bune”.

În opinia medicului nutriționist, în perioada sărbătorilor pascale, în care oamenii au mai mult timp liber, ar trebui să facă mai multă mișcare, plimbări și să se hidrateze mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE