Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se încondeiază ouăle de Paște în Cehia. Tehnica inedită prin care sunt decorate cu paie de secară

Există multe metode de încondeiere a ouălor de Paște. Spre exemplu, cehii folosesc paie. Tehnica este extrem de migăloasă. Uneori, este nevoie de 13 ore pentru a decora un ou.

În regiunea Moravia, Cehia, Marcela Hrabovska petrece ore întregi în sufragerie pictând și decorând ouă de Paște, după o tehnică străveche. Este o metodă ce presupune nu doar îndemânare, ci și multă răbdare. Uneori, îi ia 13 ore să termine un ou.

”Oul a fost folosit ca un cadou, nu numai în timpul Paștelui, ci era așezat și pe morminte. În Hosteradky, un sit arheologic din apropiere a fost găsit un ou care datează din anul 380. Deci, decorarea ouălor este o tehnică foarte veche”, a explicat Marcela Hrabovska.

Femeia folosește paie de secară pentru a-și decora ouăle - o tehnică inventată în această regiune și apoi răspândită în toată Cehia.

”Oamenii foloseau ce aveau în casă și pe lângă casă. Un pai era gratuit. Pentru că ceara costa bani și Hana nu era o regiune bogată. De aceea s-a dezvoltat aici această tehnică. Au folosit resursele de acasă”, a mai precizat ea.

Paiul este înmuiat în apă caldă și tăiat în diferite forme. Acestea sunt lipite apoi peste ou, în formă de modele geometrice sau simboluri creștine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE