Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paște tradițional în Jurilovca. Delta Dunării rămâne o destinație preferată de sărbători

În satele din Delta Dunării se fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile de Paște. Multe dintre pensiuni sunt deja rezervate 100%, iar în bucătării se pun la punct deja meniurile pentru masa festivă. La loc de cinste va fi, bineînțeles, peștele, gătit atât la cuptor, cât și în ciorbă sau salate, prăjit ori tocat în sarmale și chiftelele.

Într-o liniște deplină și un decor de basm, Jurilovca, satul caselor albastre cu acoperiș de stuf se pregătește de oaspeți. Camerele au fost deja pregătite pentru turiștii dornici să petreacă Paștele, iar în bucătării, forfota e pe cale să înceapă.

Bunătăți cum sunt calcanul și sturionul nu vor lipsi de pe masa de Paște a turiștilor, însă proprietarii au pregătit și multe alte surprize tradiționale: ouă roșii, pască și cozonaci.

Cele mai căutate bucate

Răzvan, chef restaurant pensiune: Calcanul, sturionul, storceagul, borșul. Au fost preparate la cuptor, cu rozmarin, cu sos de unt, usturoi, piper, suc de lămâie.

În cele 24 de pensiuni din zonă, cu greu se mai găsesc camere libere, chiar dacă prețurile nu sunt pentru toate buzunarele. O noapte de cazare într-o cameră dublă în regim all-inclusive sare de o mie de lei pe noapte.

Raluca Militaru, manager pensiune: Avem un grad de ocupare de 97%, aproape toate spațiile de cazare au fost ocupate. Tarifele au pornit de la 440 de euro pe sejur, format din două nopți pentru două persoane, cu mic dejun inclus, drumuri către Biserică în noaptea de înviere, cina de întâmpinare, activități pentru copii, cina festiva, muzica live.

Proprietarii recunosc că prețurile au mai crescut față de anul trecut, chiar și cu 20%

La această pensiune, de exemplu, unde modernul și tradiționalul se împletesc perfect, oaspeții achită pentru 3 nopți cu all-inclusive, 2.850 de lei pentru o cameră dublă. În preț sunt incluse, însă, și plimbări cu barca sau caiacul.

Marius Poto, administrator pensiune: A trebuit să creștem prețurile, vorbim de inflație, de salarii, de produsele pe care le luăm din ce în ce mai greu de la localnici și de la pescari și, atunci, este o creștere, dar încercăm să oferim și mai multe experiențe premium. De exemplu, anul acesta avem un bufet pe parcursul zilei cu cafea, apă, fructe, sucuri din comunitate pe care le pot accesa oricând oaspeții.

Și casele tradiționale sunt gata de oaspeți. Aici, turiștii pot experimenta un altfel de pat – Lijanca, soba tradițională lipovenească.

Toată gospodăria poate fi închiriată cu 420 de lei pe noapte.

Ștefan Constantin, proprietarul unei case tradiționale: Pot locui 6 persoane, toată gospodăria. La 3 nopți de cazare au excursie gratuită cu caiacele, la 5 nopți o excursie plus o cină tradițională din pește. Sezonul ăsta e rezervat cam 60%.

Daniela Malîș, localnică: Chiar vă rugăm să veniți să vedeți oameni calzi, cu zâmbetul pe buze, mereu suntem așa. Bine ați venit și bine că veniți.

Chiar dacă vacanța a început deja pentru școlari, majoritatea turiștilor vor sosi în pensiuni, în vinerea mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE