Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Venirea pe lume a unui copil, bucurie și dificultăți. Un părinte din cinci suferă de depresie post-partum

Terapie după nașterea unui copil, recomandă specialiștii. Nu doar emoțională, ci și fizică. 10% dintre femei și bărbați suferă de depresie după venirea pe lume a copilului, arată statisticile. În ceea ce privește afecțiunile fizice ele sunt prezente la mame, dar se răsfrâng și asupra taților, în cadrul vieții de cuplu. Medicii spun că există terapii pentru rezolvarea acestor probleme, dar nu este vorba despre o rețetă universală, ci despre tratamente și abordări diferite.

30% din mame, afectate emoțional după nașterea primului copil

Lavinia este de 12 ani împreună cu soțul ei și au doi fii. După nașterea primul copil, viața li s-a schimbat radical. A avut parte de suportul și înțelegerea familiei, însă, când soțul pleca la serviciu, se simțea singură.

Lavinia Luncan, pacientă: ”Când a venit acasă cu minuna mea pentru prima oară m-am trezit într-o altă lume. Nimeni nu m-a învățat și oricine mi-ar fi spus ceva înainte cum ar fi pregătit pentru asta. A intervenit oboseală și pe zi ce trece era din ce în ce mai greu să mă odihnesc, să am grijă și de copil și de viața de cuplu care după o sarcină logic suferă diferite modificări.”

Aproximativ 30% din mame sunt afectate emoțional după nașterea primului copil. Principalele probleme sunt depresia și epuizarea. 1 din 10 mame suferă de depresie postnatală, iar 1 din 1000 de femei ajung la psihoză post-partum, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru: ”Ajung să se simtă descurajate și ajung să nu simtă dorință de a fi aproape de parteneri, se simt complet copleșite de tot ce înseamnă îngrijirea copilului și partenerul ajunge să fie aproape deloc în mintea tinerei mame.”

Bărbații, afectați de venirea pe lume a unui copil

Între 34 și 50% dintre femei se confruntă cu mai multe modificări fiziologice, după naștere. Nevoia de a merge de urgență la toaletă, incontinența urinară și durerile sunt cele mai comune dintre aceste, conform specialiștilor. Doar 10% dintre femei merg însă la medic, din cauza fricii, a rușinii sau din necunoaștere.

Diana Mihai, medic specialist obstetrică ginecologie: ”Avem tratamente neinvazive și nedureroase care îl pot ajuta. De exemplu există un fotoliu cu stimulare electromagnetică, cum se face pentru abdomen. Mai există tratamentul cu radiofrecvență, tratamentul cu laser CO2, care face un tightening, strâmtare a mucoasei și tratamentul cu PRP, Platelet-Rich Plasma, cu sângele propriu al pacientei pe care îl centrifugăm.”

Și bărbații sunt afectați de venirea pe lume a unui copil. Institutul Național de Statistică arată că 1 din 10 tați suferă de depresie în timpul anului în care se naște copilul lor.

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru: ”De foarte multe ori tații au propriile lor prejudecăți despre tot ce înseamnă reîntoarcerea la o viață sexuală normală, la apropiere de cuplu și ajung să evite tinerele femei sau ajung să aibă o zonă psihologică de gelozie.”

Cercetările arată că 81% dintre cuplurile mulțumite de relația lor rămân fericite și după nașterea primului copil. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE