Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Depresia, flagelul care capătă amploare. Eurostat: România, pe ultimul loc la numărul de cazuri raportate

Orice român care suspectează că suferă de depresie poate merge la medicul de familie pentru un diagnostic preliminar, pus cu ajutorul unui chestionar standard. De aici, poate fi îndrumat către psihiatru și apoi la consiliere psihologică.

Ministrul Sănătății a anunțat și că un nou medicament antidepresiv va fi lansat pe piață. Chiar dacă se observă o creștere a numărului de persoane care cer ajutor, este greu de estimat câte au nevoie de asistență medicală.

Pe hârtie, România este țara care stă cel mai bine din Uniunea Europeană la numărul de cazuri de depresie. Adică are cei mai puțini pacienți. Suntem la coada clasamentului când vine vorba de depresie, de exemplu, cu doar 1% din populație. Specialiștii spun, însă, că este vorba despre o subraportare a numărului de cazuri.

Specialiștii observă o înmulțire a numărului de persoane care se adresează pentru a primi servicii psihiatrice. Mai mult decât atât: pacienții sunt din ce în ce mai tineri și, la prima vedere, fără un eveniment traumatic de la care să pornească boala.

Dr. Eduard Motoescu, director medical Obregia: Aproximarea este în favoarea creșterii tulburării depresive – nu doar la noi, ci la nivel mondial. Poate nu funcționează foarte bine serviciile noastre de statistică medicală. Și dezvoltarea s-a făcut într-un ritm care nu a putut ține pasul cu prelucrarea statistică a acestor date.

Problema care capătă amploare are nevoie de rezolvări pe măsură

Totul începe cu un diagnostic preliminar la medicul de familie și se poate ajunge până la consiliere psihologică. Sunt și ședințe care pot fi plătite din fonduri CAS. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Am discutat acest lucru - pacienții care au depresie să poată să fie diagnosticați precoce pe baza unui chestionar și medicul de familie să poată să îi trimită la un cabinet de consiliere psihologică sau la o investigație mai complexă.

Pentru depresia gravă, a fost aprobată de curând o nouă substanță care va putea fi utilizată în spitalele din țară. Specialiștii spun, însă, că nu accesul la tratamente este cea mai mare problemă cu care se confruntă cei aflați în astfel de situații – ci stigmatizarea.

Dr. Eduard Motoescu, director medical Obregia: Pacienții rezistenți pot să beneficieze de un tratament inovativ care e destul de scump dar, iată, există această posibilitate – să intre în posesia acestui medicament și să îi fie administrat într-un spital de psihiatrie un tratament care costă mii de euro – într-o lună, două.

Media cazurilor de depresie în țările Uniunii Europene era de 7,2% în 2019. Cele mai multe cazuri de depresie erau înregistrate în Portugalia – 12% din totalul populației. Următoarele țări în acest top nedorit erau Suedia, Germania și Croația, cu 11%. Cele mai puține cazuri sunt raportate de România, Bulgaria și Malta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE