Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de vârstnici își petrec Paștele singuri. Președinte asociație: ”Am pierdut acel sentiment de microcomunitate, în care-ți cunoșteai vecinii”

Paștele înseamnă pentru mulți dintre noi un prilej de a sta alături de cei dragi. Dar mii de vârstnici își petrec Paștele singuri. Nu pentru că așa vor ei, ci pentru că nu au pe nimeni apropiat în viața lor. Peste 450.000 de seniori se află în prag de singurătate extremă. În absența unei rude, pentru mulți dintre vârstnici, voluntarii fac minuni!

Alina are 20 de ani și este studentă la psihologie. De 3 luni vine săptămânal la doamna Mărioara pentru a petrece timpul împreună. Nu doar de Paște. Mărioara Ștefan are 78 de ani și este văduvă. Face parte din comunitatea Niciodată Singur de mai bine de 8 ani.

Mărioara Ștefan, pensionară: ”Mă întâlnesc. Văd lumea și vorbesc. Acum am început pe majoritatea să-i cunosc. Foarte mult. Și mă bucur. Când ne vedem ”Ce faci? Cum te simți?”. Ne întrebăm una pe alta.”

Mărioara Ștefan, pensionară: ”Am fost la Brăila acum vreo doi ani. Și ne-a dus pe vaporaș. Așa de bine m-am simțit! Foarte! Am venit așa de încântată. Ne mai ia pe undeva. Pe la teatru ne-a dus. De 8 martie ne-a dus la coafor.”

Cătălin Dinu, președinte organizația ”Niciodată Singur”: ”Acesta este scopul până la urmă. Să aduci în viața lor o persoană-resursă care poate să le ofere ajutorul, o persoană care poate să îi scoată din casă, pentru că singurătatea vine cu depresie și cu izolare, iar o persoană care e acolo, indiferent de ce nevoie ai, pui mâna pe telefon și știi că cineva de ascultă.”

450.000 de vârstnici sunt singuri în România

Conform studiilor, perioadele de sărbători accentuează sentimentul de singurătate. Aproximativ 10% dintre vârstnicii din țara noastră au o singură conversație pe lună.

Alina Pancu, voluntară: ”Unii dintre ei ajung să se ducă la magazin să cumpere ceva doar ca să mai întâlnească oameni și să poarte o discuție normală. Sunt destul de mulți bătrâni care chiar fac asta și care nu au conversații din astea mai profunde pentru că nu au cu cine și ajung să se ducă pe la magazine ca să vorbească cu cineva și e foarte trist să vezi asta.”

450.000 de vârstnici sunt singuri în România. Și asta doar în orașe. Numărul real este mult mai mare, spun experți ai organizației Niciodată Singur.

Cătălin Dinu, președinte organizația ”Niciodată Singur”: ”Am pierdut din păcate acel sentiment de microcomunitate ce poate exista acum 20-30 de ani pe scările de bloc, în care îți cunoșteai vecinii, în care ieșeați împreună la dat zăpada, în care îi băteai la ușă vârstnicului din bloc să-l întrebi dacă să îi iei o pâine de la magazin.”

În alte țări europene, singurătatea este o problemă de care se ocupă guvernele. În România, singurătatea nu este recunoscută ca fiind o problemă socială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE