Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima pastilă pentru tratarea depresiei postnatale va fi disponibilă în scurt timp în SUA. Psihoterapeut: Nu aș sfătui să luăm după ureche ceva nou, ci trebuie verificat dacă e o depresie minoră

Prima pastilă pentru tratarea depresiei postnatale va fi disponibilă în scurt timp în SUA. Tratamentul durează două săptămâni, iar pilula trebuie luată în fiecare zi.

Studiile anterioare aprobării au demonstrat că noul tratament a redus semnificativ depresia post-partum. Acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresive în câteva zile, în loc de săptămâni sau luni, cum este cazul cu antidepresivele de până acum.

Medicii sunt de părere că pilula ar fi o opțiune mai bună decât o terapie larg utilizată la ora actuală, care înseamnă tratament cu perfuzii. Producătorii acestui nou medicament intenționează să vândă pilula înainte de sfârșitul acestui an.

Ea va fi comercializată sub denumirea Zurzuvae și va ajuta la controlul anxietății și al stresului.

Gabriela Maalouf, psihoterapeut, a vorbit în direct la Euronews România despre cât de gravă este această problemă.

”Fenomenul este grav, pentru că el, identificat la timp, poate avea rezultate bune. Dacă vezi că tânăra proaspăt mămică trece prin stări de tristețe accentuată, nu mai face lucrurile pe care le făcea înainte cu plăcere, are atacuri de panică, se simte anxioasă, dacă remarci lucrurile acestea la timp, atunci poți să faci ceva în această privință. Din păcate, netratată la timp, depresia post-partum, în unele cazuri fericite se duce de la sine, în foarte multe alte cazuri se accentuează și de la 2 săptămâni, o lună, cât pot dura aceste stări, putem ajunge la ani de zile și la situații grave în care persoana respectivă ajunge să ia viața altcuiva, în speță a copilului, pentru că este stimulul și sursa primordială care îi accentuează aceste stări.

Fenomenul în sine este grav, nu neapărat afecțiunea, pentru că e ceva ce se întâmplă într-o mare majoritate. Foarte multe femei care dau naștere trec prin aceste baby blues sau prin depresia post-partum.

Tot ce pot spune este să nu ne mai ferim de mersul la medic, indiferent că începem cu o consiliere, psihoterapie, psihologie și, dacă ni se recomandă să mergem și către medicul psihiatru, să nu ne fie teamă să facem asta, pentru că și creierul e un organ ca oricare altul. Atunci când mergem să facem analize și vedem că avem un deficit de vitamine, așa se întâmplă și în cazul creierului, care e tot un organ care poate să sufere anumite dezechilibre de anumite substanțe sau neurotransmitățori și, atunci, medicul psihiatru e singurul care poate să refacă lumină în această speță.

Nu aș sfătui să luăm după ureche ceva nou, ci trebuie întotdeauna mers și verificat dacă e o depresie minoră și poate fi rezolvată cu ajutorul psihologului, cu suportul familiei sau dacă vorbim despre o persoană care a mai trecut prin episoade majore de depresie, care a mai avut alte tulburări emoționale.

Poate trece de la sine, dar cu foarte mult sprijin din partea apropiaților, a familiei. Prin faptul că o ajută pe mama copilului să doarmă mai bine, să-și reia viața, în sensul acesta”, spune Gabriela Maalouf, psihoterapeut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE