Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un satelit vechi de 38 de ani, de 2.450 de kilograme, va fi „pensionat” și va cădea din cer. NASA a declarat vineri că șansele ca epava să cadă pe cineva sunt „foarte mici”, potrivit AP.

Cea mai mare parte a satelitului va arde la reintrarea în atmosferă, potrivit NASA, dar se așteaptă ca unele bucăți să treacă de ea.

Agenția spațială a estimat că șansele de rănire din cauza căderii resturilor sunt de aproximativ 1 la 9.400.

Când va cădea satelitul

Satelitul științific este așteptat să coboare duminică seară, plus-minus 17 ore, potrivit Departamentului Apărării.

Compania Aerospace Corp. din California, însă, mizează pentru luni dimineață, cu 13 ore mai mult sau mai puțin, pe o traiectorie care trece peste Africa, Asia, Orientul Mijlociu și zonele cele mai vestice ale Americii de Nord și de Sud.

ERBS a fost lansat în 1984

Earth Radiation Budget Satellite, cunoscut sub numele de ERBS, a fost lansat în 1984 la bordul navetei spațiale Challenger. Deși durata sa de viață preconizată era de doi ani, satelitul a continuat să efectueze măsurători ale ozonului și ale altor fenomene atmosferice până la retragerea sa în 2005. Satelitul a studiat modul în care Pământul a absorbit și a radiat energia de la Soare.

Satelitul a avut parte de o despărțire specială de pe Challenger. Prima femeie americană în spațiu, Sally Ride, a lansat satelitul pe orbită cu ajutorul brațului robotizat al navetei. În cadrul aceleiași misiuni a avut loc și prima ieșire în spațiu a unei femei din SUA: Kathryn Sullivan. A fost prima dată când două femei astronaut au zburat împreună în spațiu.

A fost al doilea și ultimul zbor spațial al lui Ride, care a murit în 2012.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE