Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Samantha Cristoforetti, prima femeie din Europa la comanda Stației Spațiale Internaționale

Astronauta italiană Samantha Cristoforetti este pe cale să devină oficial prima femeie europeană care se va afla la comanda Stației Spațiale Internaționale (ISS), conform Euronews Next.

Sarcinile care vin cu noua funcție

Cristoforetti, în vârstă de 45 de ani, îi va lua miercuri locul lui Oleg Artemyev, devenind al cincilea comandant european al ISS, după Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano și Thomas Pesquet.

Sarcinile sale vor include menținerea comunicării cu echipele de pe Pământ și coordonarea răspunsului echipajului în caz de urgență. De asemenea, ea va fi responsabilă de performanța și bunăstarea astronauților aflați pe orbită, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Sunt măgulită de numirea mea în funcția de comandant și aștept cu nerăbdare să mă bazez pe experiența pe care am dobândit-o în spațiu și pe Pământ pentru a conduce o echipă foarte capabilă pe orbită”, a spus Samantha într-o declarație la începutul acestei luni.

În timpul ceremoniei tradiționale de predare a comenzii, care va fi transmisă în direct de pe ISS, Samantha va primi simbolic o cheie de la comandantul anterior, cosmonautul rus Artemyev.

Stabilirea unor recorduri

Născut la Milano în 1977, Samantha a studiat ingineria mecanică și apoi s-a înrolat în Forțele Aeriene italiene ca pilot înainte de a deveni căpitan. A fost selectată de Agenția Spațială Europeană în 2009 pentru a deveni prima femeie astronaut din Italia.

Până în 2015, ea a stabilit un record prin faptul că a petrecut 200 de zile într-o singură misiune în spațiu, la vremea respectivă fiind cel mai lung zbor spațial continuu efectuat de o femeie. De atunci, ISS a devenit „mai ocupată”, după spusele ei.

„Sunt mult mai multe experimente. Există atât de multe echipamente. [...] Cred că programul Stației Spațiale și toți partenerii internaționali, inclusiv ESA, și-au intensificat cu adevărat jocul în ceea ce privește cantitatea și varietatea activităților care se desfășoară pe Stația Spațială”, a declarat Samantha Cristoforetti.

De-a lungul misiunii sale la ESA, cunoscută sub numele de Minerva, Samantha a efectuat deja cercetări științifice ample, trăind și lucrând în microgravitație la 400 km deasupra Pământului. ESA descrie ISS ca fiind o „piatră de hotar pentru explorarea viitoare”.

O sursă de inspirație pentru tinerele generații

Pe lângă activitățile sale științifice importante, Samantha a încântat publicul cu videoclipurile sale educative pline de umor de pe TikTok.

Acestea acoperă o gamă largă de subiecte - de la exerciții fizice în spațiu până la îngrijirea unui costum spațial. Unele momente din viața ei de zi cu zi au adunat peste un milion de vizualizări.

Samantha i-a încântat pe fanii culturii pop purtând o uniformă Star Trek în spațiu în 2015.

Ea se află și pe lista personalităților care au propria Barbie. Păpușa a fost lansată anul trecut, iar o parte din încasări au fost folosite pentru a înființa o bursă care celebrează „Femeile din spațiu”.

Când nu plutește în microgravitație la bordul ISS, Samantha este și ambasador UNICEF.

David Parker, directorul pentru explorare umană și robotică al ESA, a subliniat rolul ei inspirațional: „Fiind prima femeie europeană care îndeplinește funcția de comandant, ea împinge încă o dată limitele reprezentării femeilor în sectorul spațial”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE