Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii, tot mai puțin interesați de alcool. Ce opțiuni sănătoase preferă aceștia

Tinerii reduc consumul de alcool și sunt tot mai atenți la sănătatea lor. Asta arată datele Organizației  Mondiale a Sănătății. Noile preferințe aduc schimbări pe piata băuturilor. Așa au apărut tot mai multe opțiuni sănătoase și cu gusturi deosebite. Socata, kombucha sau băuturi cu extract natural din fructe sunt doar câteva exemple apărute pe piața românească, datorită cererii tot mai mari.

Tinerii au mai multă grijă de sănătatea lor

Inspirat de trendurile din Statele Unite, Cristian Cîrloganu a vrut să implementeze o idee a unui business artizanal în Romania. Face kombucha, un ceai care fermentează cu ajutorul unei ciuperci. O băutură perfecta pentru cei care vor să bea ceva fără alcool, dar în același timp cu un gust interesant. 

Cristian Cîrloganu, producător de kombucha: “Kombucha într-adevăr e o băutură puțină diferită față de ce cunoaște lumea în general de la zona băuturilor răcoritoare. Beneficiul cel mai bun este că are efect bun pentru digestie, aș zice mod natural. Oferă probioticele ca și a celelalte alimente fermentate. Este un foarte bun digestiv.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din anul 2000, consumul excesiv de alcool în rândul europenilor sub 25 de ani a scăzut cu peste 10 procente. Tinerii au mai multă grijă de sănătatea lor. Au însă și un alt argument atunci când optează pentru un cocktail fără alcool - îi ajută să se simtă în siguranță.  

Femeie: „Prefer gen chestiile non-alcoolice sau cu fructe, așa că nu pot. Ic că am o problemă pe partea asta. E mult mai safe când ieși la o petrecere cu prietenii, să consumi ceva fără alcool ca să te poți place.”

O variantă non-alcoolică tradițională

O băutură cu extract natural din ananas, banana, zmeură sau o apă tonică artizanală poate fi o alternativă a unui cocktail cu alcool. Este răcoritoare, dar în același timp cu un gust deosebit.

Raluca Mihaila, fondator Fabrica de băuturi: “În piață este foarte mare deschidere pentru produs fără zahăr și care are natural în el. Din fericire, cei care vin din urmă se uită la ce înseamnă longevitate, ce înseamnă nu doar să trăim mult și să trăim și bine, și ce punem în anii pe care îi avem și dar se resimt în vânzări.”

În acelasi timp, turistii care ajung în România și nu vor sa consume alcool în vacanța pot alege o bătură non-alcoolică tradițională – binecunoscuta socată.

Ionuț Daniel Sava, producător socată artizanală: „Este apă cu flori de soc, cu lămâie, drojdie. Lăsăm la infuzat însă produsul nostru. Singura diferență e că băgăm mai mult carbo, bule, pentru a fi o băutură răcoritoare de vară. Trendul este unu ascendent în zona asta de de non-alcoolic, atât și pe plan național, dar și pe și pe plan internațional. Iar plecând de aici s-au produs și diferite băuturi fără alcool, dar și cocktail-urile se întâmplă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE