Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turismul din Zanzibar, în colaps, din cauza penuriei de alcool. Guvernul, îndemnat să intervină

Zanzibar este considerat una dintre cele mai populare destinații exotice de vacanță, însă arhipelagul se confruntă acum cu o problemă mai puțin obișnuită. Schimbările privind sursele de importuri pentru unele produse au dus la o penurie de alcool, mai ales că economia zonei "trăiește" din turism prin 90% din veniturile externe.

Penurie de alcool în Zanzibar

Lanțurile de aprovizionare au fost afectate și prețurile au crescut chiar și cu 100%, conform BBC. În consecință, unele unități de cazare situate în apropierea plajelor au început să vândă doar băuturi răcoritoare fără alcool, iar proprietarii îndeamnă guvernul să intervină.

În Zanzibar, populația este majoritar musulmană, așa că este interzisă producerea alcoolului. Iar produsele alcoolice provin, în mare parte, din Tanzania sau din Africa de Sud.

"Rămânem fără bere la barul meu. Mai am doar stocuri de băuturi ușoare. Guvernul trebuie să acționeze. Este sezonul de vârf acum, e foarte cald, iar turiștii au nevoie de bucurie, de bere rece pe aceste plaje", a spus un proprietare de bar din Zanzibar.

"Ador Zanzibarul și plajele de aici. Oamenii sunt grozavi, iar singura problemă pe care o am acum este să fac rost de băuturi alcoolice. Aș vrea băuturi spirtoase sau whisky, dar nu se găsește nimic la hotel. Dar mi-au spus să merg până în Stone Town", a precizat un turist american.

Agenția de Control a Băuturilor Alcoolice din Zanzibar a amânat înnoirea contractelor de import pentru trei mari companii, însă sursa citată nu menționează motivul amânării. Regulile sunt stricte în Zanzibar pentru a obține licență de a comercializa alcool. Importatorii trebuie să fie originari din Zanzibar, să aibă cazier fiscal gol și să dețină depozit și autovehicule de livrare, iar taxa anuală este de 10.000 de euro.

Cu toate că, în 2023, Agenția de Control a Băuturilor Alcoolice din Zanzibar a acordat alte trei licențe pentru import, nu este suficient. Iar totul s-ar datora unor suspiciuni pe care le au autoritățile, cu privire la faptul că niște persoane care nu sunt originare din Zanzibar ar fi implicate în diverse tranzacții și operațiuni.

În 2023, Zanzibar era în primele zece destinații de vacanță din Africa. Chiar președintele Klaus Iohannis a fost într-un turneu african în noiembrie 2023, care a inclus și Zanzibarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE