Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. 75% dintre oameni nu cred că mănâncă aportul zilnic recomandat de fructe și legume proaspete. Sfaturile specialiștilor

Ați spune că mâncați cinci fructe și legume proaspete pe zi, în fiecare zi? Concluziile unui nou raport arată că 75% dintre oameni nu cred că o fac. Studiul, realizat de JuicePlus+, se bazează pe datele obținute de la 32.000 de respondenți din întreaga lume, spune că doar 25% dintre respondenți cred că ating aportul zilnic recomandat de fructe și legume proaspete.

Potrivit studiului, unul dintre principalele motive pentru care oamenii nu-și ating ținta este faptul că sunt confuzi cu privire la cantitatea pe care ar trebui să o includă în alimentația zilnică și la ceea ce reprezintă o "porție" de fructe și legume, relatează Euronews Culture.

Organizația Mondială a Sănătății oferă un ghid clar și direct - peste 400 de grame de fructe și legume pe zi pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate (împărțite în 5 porții de câte 80 de grame).

De ce au evoluat de-a lungul timpului obiceiurile noastre alimentare?  

Cu toate acestea, raportul indică mai mult decât o simplă confuzie; acesta subliniază rolul accesibilității financiare ca o barieră semnificativă în calea consumului de produse sănătoase.

Acesta arată că 43% dintre respondenți au trecut prin insecuritate alimentară, iar această problemă este mai pronunțată în anumite țări. În Regatul Unit și Germania, peste jumătate din populație s-a confruntat cu insecuritatea alimentară, cu cifre de 53% și, respectiv, 52%. Franța nu este departe, cu 44%, în timp ce Statele Unite se situează la 46%.

"În calitate de gastrofizician, ceea ce m-a surprins cu adevărat din acest raport sunt schimbările în tendințele privind consumul de fructe și legume", a declarat pentru Euronews Culture profesorul Charles Spence, gastrofizician la Universitatea Oxford.

"Mai mult de jumătate dintre consumatorii din Europa se orientează către conservele de fructe și legume, mai degrabă decât către cele proaspete, în parte pentru că prețul este mai mic și în parte pentru că tot mai mulți dintre noi sunt îngrijorați de risipa alimentară", explică el.

De fapt, 34% dintre consumatorii din întreaga lume recunosc că o parte substanțială din ceea ce aruncă la gunoi reprezintă produse proaspete, Marea Britanie fiind în fruntea listei cu 36%, urmată de Germania și Franța.

Pe de altă parte, în cazul celor care și-au mărit consumul de fructe și legume de-a lungul timpului, 27% atribuie acest lucru preocupărilor legate de sănătatea lor. Acest lucru reflectă înțelegerea din ce în ce mai bună a beneficiilor încorporării mai multor fructe și legume în alimentația zilnică.

Sfaturi pentru a ne îmbunătăți obiceiurile alimentare  

Profesorul Charles Spence subliniază faptul că o abordare eficientă pentru îmbunătățirea obiceiurilor noastre alimentare este aceea de a acorda o atenție sporită comportamentului nostru în materie de gustări.

El subliniază că, atunci când vine vorba de gustări, mulți dintre noi au tendința de a gravita spre opțiuni precum chipsurile, nucile și biscuiții, deoarece toate au o trăsătură comună: sunt crocante.

"Așadar, aplic această perspectivă în domeniul fructelor și legumelor, subliniind importanța evidențierii texturii crocante naturale care se găsește în opțiuni precum morcovii, merele sau țelina."

"Gustarea acestor fructe și legume crocante poate încuraja în mod eficient obiceiuri alimentare mai sănătoase, bazându-se în același timp pe ceea ce ne atrage atunci când mâncăm."

În plus, Spence subliniază că atractivitatea alimentelor se extinde dincolo de gust și include estetica vizuală.

Cercetările indică faptul că transformarea alimentelor în alimente mai atrăgătoare din punct de vedere vizual poate îmbunătăți percepția oamenilor asupra gustului și poate încuraja un consum mai mare.

"Acest lucru se potrivește foarte bine cu ideea de a încerca să aveți cât mai multă varietate de culori în farfurie, deoarece mai multe culori diferite de fructe și legume tind, de asemenea, să fie corelate cu diferite substanțe nutritive", explică profesorul Charles Spence.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE