Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sober October 2022: O lună fără alcool poate îmbunătăți calitatea vieții. Iată toate motivele pentru care trebuie să încerci acest trend

Publicat de: Mirabela Vasile

Dacă anul trecut ți s-a părut stresant, nu ești singurul care crede asta. Pe lângă noi provocări, cum ar fi munca de acasă sau imposibilitatea de a-i vedea pe cei dragi, este posibil să fi observat și o creștere a sentimentelor de plictiseală, singurătate sau anxietate .

Mulți oameni au apelat perioada aceasta la alcool pentru gestionarea unora dintre aceste situații. Deși nu este nimic în neregulă să bei ocazional alcool pentru a te relaxa, trebuie să știi cum să consumi băutura corect. Specialiștii recomandă consultarea unor excesghiduri, pentru consumul moderat de alcool (o băutură pe zi pentru femei, două pe zi pentru bărbați).

Dacă sunteți în căutarea unui motiv pentru a reduce - sau pur și simplu să vă reevaluați relația cu alcoolul - puteți să vă alăturați provocării Sober October. Aceasta ar putea fi motivația perfectă.

De unde a apărut ideea „Sober October”

Sober October a început în 2014 ca o campanie de strângere de fonduri pentru Macmillan Cancer Support, o organizație caritabilă din Marea Britanie care oferă sprijin persoanelor care suferă de cancer, potrivit Health Line.

Scopul principal al acestei campanii este strângerea de bani, dar mișcarea subliniază, de asemenea, importanța de a verifica relația cu alcoolul. În ultimii ani, Sober October a devenit o mișcare mai generală în întreaga lume.

Care sunt regulile „Sober October”

Dacă ați încercat vreodată un Dry January, Sober October este aproape aceeași afacere - pur și simplu nu trebuie să beți pentru o lună.

Dacă doriți să vă alăturați provocării oficiale de strângere de fonduri pentru a sprijini și bolnavii cancer, aveți opțiunea de a vă angaja pentru 14, 21 sau 31 de zile fără băutură.

Acest impact poate fi destul de nesemnificativ, deoarece nu toți cei care beau au o problemă cu consumul de alcool, potrivit Cyndi Turner, LCSW, LSATP, MAC.

Turner, un terapeut din Virginia, care a co-fondat Insight Into Action Therapy și Insight Recovery Centers , este specializat în a ajuta oamenii să lucreze spre a scăpa de dependența de alcool.

„Consumul de alcool are loc pe un spectru”, explică ea, „și recuperarea nu înseamnă neapărat abstinență totală”.

Beneficiile pentru sănătate ale unei luni fără alcool

Pe lângă faptul că vă ajută să controlați mai bine relația cu alcoolul, luarea unei pauze de o lună de la băut oferă mai mult decât câteva beneficii. Primul este că nu există mahmureală, dar alcoolul poate afecta sănătatea în mult mai multe moduri.

Consumul intens de alcool poate afecta ficatul, crește riscul pentru anumite tipuri de cancer și tulburări legate de consumul de alcool, provoacă probleme de somn, afectează concentrarea, contribuie la depresie și anxietate, scade sistemul imunitar.

Dacă nu vei consuma alcool o lună, vei vedea cel puțin câteva beneficii, cum ar fi mai multă energie, somn mai bun, scăderea colesterolului, risc mai mic de cancer, mai mult control asupra emoțiilor tale, mai puțină iritabilitate și anxietate, capacitatea crescută de a lupta împotriva bolilor (deosebit de importantă atunci când intră în sezonul gripei și un potențial al doilea val de COVID-19)

Sober October este o modalitate excelentă de a arunca o privire mai atentă asupra rolului pe care îl joacă alcoolul în viața ta (și de a strânge bani pentru caritate, dacă vrei).

Menținerea sobrietății poate fi o provocare și nu e nicio rușine să ai o perioadă mai grea decât te așteptai. Dacă închei luna cu câteva întrebări sau nelămuriri nerezolvate, discuția cu un profesionist sau cu un terapeut este un pas bun.

Un furnizor de asistență medicală calificat poate oferi îndrumări cu privire la semnele timpurii ale tulburării consumului de alcool și te poate ajuta să obții sprijinul potrivit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE