Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în top 5 cele mai sedentare țări din UE. De ce nu fac românii sport

Preferăm să stăm decât să facem mișcare. Datele celui mai recent Eurobarometru arată că românii sunt printre cei mai sedentari dintre europeni. Un procent de 62% dintre români nu fac vreodată sport, iar îngrijorător este că românii nu au un obicei de a transforma mișcarea într-un mod de viață, ci mai degrabă revin în sala de sport fie la început de an, fie după vacanță.

Conform celui mai recent studiu efectuat la nivel European, România se regăsește în top 5 cele mai sedentare țări. Cifrele arată că doar 2% dintre români merg în sala de fitness sau fac sport în mod regulat, iar 18 % fac mișcare uneori. Însă îngrijorător este că 62% dintre români nu fac deloc sport.

Un tonus și o stare de spirit mai bune

"Nu tot timpul (fac sport - n.red). După serviciu, când am timp, mai ies cu prietenul meu, dar nu tot timpul, din păcate. După ce fac sport, mă simt mai bine și am un tonus mai bun", spune un bărbat.

"Am impresia că în București lumea nu prea face sport. (...) Le place să mănânce, le place să se distreze, le place să danseze, le place să mai consume și alcool (...)", spune un alt bărbat.

Când e vorba despre motivația de a face mișcare, doar 31% dintre românii care ajung în sala de sport o fac pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, în timp ce media europeană este de 54%. Lucru confirmat și de antrenorii personali.

"În primul rând, își setează obiective în ceea ce privește estetica corporală și de aceea au obiceiul de a veni în prima parte a anului. Își setează așteptări pentru anul nou, vin în prima parte a anului sau imediat după vacanță, se pregătesc de vară. Cam acestea ar fi obiceiurile, dar noi ne dorim să promovăm fitnessul ca o modalitate de a fi sănătoși", spune Laura Alexe, instructor de fitness.

Rezultatele apar în timp

"Câteodată îmi place, câteodată nu-mi place, dar rezultatele în timp te ajută. Dorm mai bine, am mai multă energie. E foarte importantă consecvența. Dacă ești consecvent, o să ai și rezultate în timp", spune Daniel, un bărbat care face sport cu regularitate.

Datele arată că, odată cu înaintarea în vârstă, dorința de a face mișcare scade. Însă, există și excepții.

"Zilnic (fac sport - n.red)! Pentru sănătate, mergem la competiții. Și îmi place(...)", spune Marian. un bărbat de 55 ani, care își rezervă zilnic 3 ore pentru tenis.

La nivel european, Portugalia și Grecia ocupă primele locuri când este vorba de sedentarism. La polul opus, cei mai pasionați de mișcare sunt suedezii, doar 12% din populația Suediei nu face sport.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE