Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Horia Tecău: „Susținerea visului oricărui copil este crucială”. Sfaturile tenismenului pentru micii sportivi și părinții lor

Publicat de: Radu Hângănuț

Campionii din sport au fost și ei copii, iar imaginea primilor ani pe teren le trezește amintiri plăcute. Tenismenul Horia Tecău, medaliat olimpic și câștigător de Wimbledon și US Open, în proba de dublu, spune că fiecare copil ar trebui să își urmeze visul care îl face fericit. Într-un interviu exclusiv acordat Euronews, Horia a avut și un sfat pentru părinții copiilor care fac sport: visul trebuie să fie al copilului, nu al adultului.

Pentru mulți copii primii pași în lumea sportului sunt sub soarele torid al verii, pe un teren prăfuit, fără arbitru și cu multe, speranțe. După o carieră plină de trofee și performanțe, Horia Tecău înțelege mai bine decât oricine cum este să fii copil și să ai un vis în care poate nu crede nimeni. Tocmai de aceea, dacă s-ar putea întoarce în timp pentru a-i transmite un mesaj lui Horia Tecău de la 7 ani, acest sfat ar fi unul simplu și util pentru orice copil. 

„Pe scurt, să viseze mare. Să aibă puterea să viseze la cele mai mari lucruri. Să creadă în vis, pentru că visul e real, e pasiunea fiecăruia și să se bucure de călătorie. Știu că este greu când ești acolo și totul pare muncă și efort, dar cu cât pui mai mult accentul pe bucurie, cu atât călătoria este mai bucuroasă, mai efervescentă. Dacă visul e acolo și îți dorești să faci asta, oricum vei trece prin antrenamente, oboseală, dar e important să găsești bucuria în tot ce faci”, a spus tenismenul Horia Tecău.

Susținerea visului oricărui copil este crucială, spune Horia Tecău. Însă fostul mare tenismen spune că încurajările nu trebuie sub nicio formă să se transforme în presiune pentru copil din partea părintelui.

„Contează ca visul să fie al copilului, nu al părintelui. Este foarte importantă diferența. Visul poate fi susținut și încurajat. Dacă duc copilul la tenis, la înot, și acolo e un mediu sănătos, un educator care îl susține și copilului îi place și creează un vis al lui, el trebuie încurajat, dar nu forțat”, a mai transmis sportivul.

Mulți părinți se întreabă când ar putea fi copilul lor pregătit să facă drumul către performanță. Horia Tecău, care se pregătește intens pentru a trece din terenul de joc, către o carieră de antrenor, spune că pasul acesta trebuie să vină natural. Și, cel mai important, trebuie să fie dorința copilului.

„Până la 11-12 ani, sportul este de plăcere, trebuie încercate mai multe. Când te decizi pe un sport, la 11 ani îți dai seama și vezi dacă vrei să faci. Atunci merită încurajat”, a adăugat Tecău.

În pregătirea meciului oficial de retragere, Horia Tecău a vorbit cu jurnalistul Radu Hângănuț despre cariera avută în circuitul ATP, despre lecțiile învățate din sport, dar și despre planurile lui de viitor.

Interviul exclusiv acordat de către Horia Tecău postului Euronews România va putea fi urmărit, în integralitate, în acest weekend pe toate platformele online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE