Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un antrenor român scrie istorie. Gianni Crețu a câștigat Liga Campionilor la volei

Cel mai bun antrenor de volei din Europa este un român, iar fanii acestui sport îl cunosc mai bine decât majoritatea conaționalilor săi. Gheorghe Crețu, cunoscut drept Gianni, a câștigat anul acesta campionatul și cupa în Polonia, iar acum trofeul Ligii Campionilor.

Pentru că povestea lui merită cunoscută chiar dacă voleiul nu e fotbal, jurnalistul Euronews România, Eduard Popescu, a realizat un interviu cu antrenorul momentului în acest sport.

Au câștigat doi ani la rând

În finala disputată la Ljiubljana, echipa antrenată de Gianni Crețu a învins cu scorul de 3 la 0 formația italiană Trentino, într-o reeditare a finalei de anul trecut.

Zaksa a devenit doar al patrulea club din lume care câștigă trofeul Ligii Campionilor doi ani la rând.

”E o chestie istorică ce s-a întâmplat acum, nu a mai reușit nimeni. Nu au reușit nici în alte sporturi. Voleiul e foarte mândru în aceste zile”, a spus Gianni Crețu, antrenorul echipei Zaksa.

Antrenorul este mândru de echipa sa și de legăturile pe care sportivii le-au legat între ei.

”Cine a câștigat, cred, la sfârșit, anul acesta, au fost atmosfera și legătura dintre copiii aceștia, în vestiar, pe teren, în jur, staff-ul care a dat calitatea muncii de zi cu zi, staff-ul medical care a făcut lucruri incredibile” a povestit Gianni Crețu.

Primire călduroasă la întoarcere

La întoarcerea în Polonia, jucătorii și antrenorii de la Zaksa au avut parte de o primire pe cinste. Au defilat prin oraș cu cele trei trofee obținute în acest sezon, în uralele a mii de fani.

”Lumea e foarte apropiată. E o lume simplă, care susține necondiționat pe acești băieți”, a spus antrenorul.

În vărstă de 53 de ani, Gianni Crețu a jucat la Dinamo din 1985 până în 1993. A câștigat titlul cu trupa din Ștefan cel Mare în 1992, însă marele său visa era acela de a câștiga Liga Campionilor. A reușit-o acum din postura de antrenor, în Polonia, țara care este campioană mondială en-titre în voleiul masculin.

”Cu siguranță, e un trofeu pe care l-am visat toată viața și super important, e cel mai mare trofeu pe care l-am câștigat până acum, e clar. Dar, cariera unui antrenor e construită din momente, ți-o construiești și fiecare moment te ajută să te perfecționezi ca antrenor, ca om, învăț în fiecare zi”, consideră Gianni Crețu.

Antrenorul anului, de două ori la rând

Plecat din țară de aproape 30 de ani, Gianni Crețu a fost, între 2007 și 2008, antrenorul echipei naționale a României.

Iar între 2014 și 2019 a stat pe banca naționalei Estoniei, selecționată pe care a dus-o la trei turnee finale de Campionat European. A fost declarat, de două ori la rând, antrenorul anului din întreg sportul estonian.

În timpul liber, tehnicianul născut la Constanța merge la Viena, acolo unde locuiesc soția Angela, fostă jucătoare de baschet, și fiica Lea, studentă la litere în capitala Austriei.

Gianni Crețu se întoarce în România doar pentru vacanțe, momentan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE