Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hub de sănătate mintală în România. Platforma a fost creată pentru persoanele care au nevoie de ajutor specializat

La Iași a fost lansat primul hub de sănătate mintală din țară. Institutul de Psihiatrie „Socola” a creat o platformă menită să vină în sprijinul pacienților săi, dar mai ales în sprijinul persoanelor care, poate, nu au posibilitate și nici curaj să se adreseze unui specialist.

În țara în care oamenii sunt stigmatizați, dacă merg la psiholog sau la psihiatru, cei care chiar au nevoie de terapie ajung prea târziu la medic. Astfel, pe platformă sunt articole pe înțelesul tuturor, iar oamenii au la dispoziție și un număr de telefon la care să sune pentru orice problemă.

Negarea, rușinea sau frica de stigmatizare socială sunt câțiva dintre factorii care fac ca cei care au nevoie de psiholog sau psihiatru să ajungă prea târziu la specialist. Este și cazul Otiliei. O femeie de 45 de ani a cărei identitate o vom proteja, tocmai pentru că îi e teamă de cuvintele oamenilor. A ajuns la specialist abia după aproape patru ani de când a început să intre în depresie. Plecarea la muncă în străinătate nu a făcut decât să îi înrăutățească starea.

Otilia – pacient: Prima dată am mers la cardiolog, crezând că eu sunt bolnavă cu inima și cardiologul mi-a spus nu. I-am povestit câte ceva și mi-a spus: la tine nu e inima, e creierul obosit.

Patru ani a durat până ca Otilia să ajungă la Institutul de Psihiatrie din Iași. Iar după alți patru ani de tratament a fost tentată să consume alcool, fără să țină cont de indicațiile medicilor. Acum, a renunțat la plecările în Italia și își dorește să fie puternică pentru cei doi copii ai ei.

Otilia – pacient: Vreau acum să fiu puternică și să reușesc să stăpânesc situația așa de bine, încât nimeni și nimic să nu mă mai poată convinge să asimilez medicamentele cu băutură.

Elena Popescu - medic specialist psihiatru: Este primul hub din țară. Presupune a aduce informații pe înțelesul tuturor persoanelor, pacienților să le arătăm, să le deschidem calea spre accesibilitatea noastră.

asist. univ. Marcel Găină - medic specialist și psihoterapeut autonom: Nu suntem conștienți că acest tip de tulburări sunt cele mai impactante. Asta nu o spun eu, o spune Organizația Mondială a Sănătății. Depresia, cu certitudine, e cea mai grea povară de purtat.

În primele șapte luni ale acestui an, peste 1.200 de persoane au ajuns la spital cu depresie, aproape la fel de multe ca anul trecut. Nu e suficientă platforma, sunt de părere specialiștii, ci e nevoie de o schimbare a legii sănătății mintale.

Cristina Dobre - managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași: Legea aceasta a psihiatriei, a sănătății mintale e o lege făcută puțin cam repede, destul de învechită în acest moment și nu acoperă toate nevoile noastre practice cu care ne întâlnim pe parcursul activității noastre zilnice.

Din acest motiv, 15 manageri ai spitalelor de psihiatrie din țară au venit la Iași pentru a pune pe hârtie modificările care sunt necesare pentru ca pacientul să aibă parte de o terapie completă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE