Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindromul Italia. Unii români se întorc în țară cu depresie și anxietate

Au plecat în străinătate pentru a face bani, dar s-au întors în țară cu forme de depresie grave, anxietate. Este situația a sute de femei care au plecat să aibă grijă de bătrâni, dar care acum iau tratament. Este vorba despre fenomenul psiho-social sindromul Italia, un fenomen cercetat și de către italieni.

A crescut numărul de pacienți

La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași adresabilitatea a crescut în acest an, față de cei doi ani de pandemie. În primele șapte luni a anului au fost internate persoane cât în 2021.

Pentru a-i păstra identitatea, ii vom spune Mihaela pacientei care face de opt ani terapie. A lucrat 12 ani în Italia, iar din 2014 ia medicamente. A îngrijit bătrâni visând la un trai mai bun pentru ea, pentru soț și pentru cele două fete majore.

„Lucram zi și noapte. Nici nu aveam unde să merg. Am decis ca eu să mă sacrific și să plec spre Italia, unde știam că se poate găsi muncă și câștiga bani. Nu știam limba, învățam de pe un dicțioar, ma chinuiam foarte mult. Înțelegeam oarecum, nu puteam vorbi, formula propoziții. Mi-a fost greu la început. Foarte greu”, povestește Mihaela.

Cauzele tulburărilor

Limba străină, distanța de casă, familie, izolarea, un program fără pauze, stres, boli ale bătrânilot greu de gestionat sunt doar câțiva dintre factorii care duc la tulburări psihice, spun psihiatrii.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Iași: „Pot fi episoade depresive, pot fi tulburări de anxietate, pot fi psihoze maniaco-depresive, pot fi debuturi de schizofrenie.”

Mihaela a cerut ajutorul când a văzut că a ajuns la capătul puterilor. Nu de puține ori a fost bruscată de bătrâni, iar de la unul chiar a primit un pumn în față pentru că nu o mai recunoștea.

„Am pierdut din bucuriile vieții de a fi cu familia și asta niciodată nu se recuperează. Îmi pare foarte rău, dar din necesitate a trebuit să plec. Ca, până la urmă, să ajung aici, unde am ajuns ca să iau tratament ca să am o calitate a vieții mai bună”, spune Mihaela.

Majoritatea persoanelor afectate sunt femei

Ca Mihaela, însă, sunt mult mai multe cazuri. O parte dintre românce apelează la specialist în cabinete private. Cazurile cele mai grave, însă, care necesită internare, ajung la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Iași: „Multe dintre acestea sunt aduse cu ambulanța, cu poliția, de către familii, internate în urgență prin triajul spitalului. Au apărut mai multe cazuri și în spital. Într-adevăr, în perioada pandemiei erau internate doar cazurile în urgență și au fost mai puține persoane.”

Un procent de 5% dintre persoanele cu depresie internate la Institutul de Pishiatrie Socola din Iași se încadrează la Sindromul Italia. Numai în primele șapte luni ale acestui an, 61 de persoane, majoritatea femei, care au lucrat în străinătate, au avut nevoie de servicii medicale oferite de specialiștii din Iași.

Asta în condițiile în care, în 2021 au fost în total 68 de pacienți. Despre sindromul Italia au vorbit prima dată, în 2005, doi psihiatri din Ucraina. Apoi, de-a lungul anilor, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au fost cercetători din Italia care și-au dorit să afle mai multe despre situația româncelor care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE