Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sănătatea femeilor, pusă chiar de femei pe ultimul loc. De rușine sau pentru că muncesc prea mult, ajung foarte greu la medic

În luna dedicată femeilor, vorbim despre accesul lor la servicii medicale. Se spune că, dacă femeia este sănătoasă, atunci toată familia este bine. Doar că româncele ajung la medic, mai ales la ginecolog, de cele mai multe ori, în ultimul ceas.

Chiar și atunci când merg doctorii la ele, tot există reticență sau teamă. Într-o societate în care deseori oamenii pun pe primul plan orice în afară de sănătate, prevenția este un vis îndepărtat sau un cuvânt scris pe hârtie. România e pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer.

Iuliana Sosu, pacientă: Am ajuns în stadiul ăsta în care să descopăr un cancer de colon cu metastaze la ficat grație faptului că, deși m-am simțit rău o perioadă destul de lungă, am evitat să mă duc să îmi fac analizele.

”Aveam tot ce-mi trebuie și nu am mai reușit să am grijă de mine”

E povestea Iulianei Sosu, dar ar putea fi povestea a mii și mii de femei din România. Acum șase ani, la 36 de ani, cu doi copii mici și o afacere prosperă a fost diagnosticată cu cancer.

Iuliana Sosu: Aveam tot ce-mi trebuie și nu am mai reușit să am grijă de mine. A urmat un an plin. Foarte plin. A fost o intervenție chirurgicală în martie. Apoi, radioterapie, chimioterapie și încă două intervenții în noiembrie, decembrie.

A crezut că a scăpat. S-a văzut bine, așa că a continuat cu același stil de viață. La patru ani de la diagnostic, cancerul a recidivat.

”Dacă vi se pare că ceva nu este în regulă cu dumneavoastră, mergeți la un control”

Iuliana Sosu: Din momentul în care am aflat că am o recidivă, am vândut afacerea, ceea ce mi se părea inacceptabil ca și idee, cel puțin. Dacă vi se pare că ceva nu este în regulă cu dumneavoastră, mergeți la un control. Cu frică, fără frică, dar mergeți.

Târziu ajung la medic mii de românce. Mai ales când vine vorba de ginecolog.

Iuliana Bujor - medic specialist obstetrică-ginecologie, IRO Iași: Din nefericire, România se situează printre ultimele locuri când vine vorba de prevenția cancerului de col uterin în Europa și pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea dată de cancerul de col uterin.

Mădălina Ciuhodaru - medic primar obstetrică-ginecologie: Sunt programe de screening gratuite care au fost oferite în tot felul de campanii pacientelor noastre, dar există această reticență a prezentării la medic.

O caravană medicală a ajuns într-o comună din Iași

La mijlocul lunii februarie, o caravană medicală organizată de Crucea Roșie a ajuns în comuna Plugari, în Iași. Printre cei implicați, o doctoriță venită din Franța, extrem de surprinsă că la controalele gratuite nu s-a prezentat nicio tânără.

Martine Ducos- Guillou, medic specialist obstetrică - ginecologie, Franța: Ieri, (21 februarie) am consultat 20 de femei cu vârste între 40 și 80 de ani. O parte dintre aceste femei nu și-au făcut screening pentru cancerul de col uterin. Niciodată! De exemplu, ieri (21 februarie 2024) am depistat două tumori ovariene.

Mihaela Iftode, pacientă: Mi-a dat o recomandare că trebuie să fac Papanicolau pentru că am 49 de ani, totuși. E recomandat să mai fac. Nu am făcut niciodată, din păcate. Uite așa, ne-am lăsat că avem treburi, că suntem la țară, ne neglijăm un pic.

”În primul rând, e vorba de jenă”

Mădălina Ciuhodaru - medic primar obstetrică-ginecologie: Și statusul socio- economic implică neprezentarea la medic și atunci riscul mai mare de a face cancer de col uterin. În primul rând, e vorba de jenă. În al doilea rând, foarte multe dintre pacientele noastre se prezintă la mult după naștere.

În decurs de trei ani, Institutul Regional de Oncologie din Iași a făcut aproximativ 36.500 de teste pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru 2400 de femei, rezultatul a fost pozitiv.

Iuliana Bujor - medic specialist obstetrică-ginecologie, IRO Iași: Screeningul pentru cancerul de col uterin se începe la vârsta de 21 de ani și, în mod normal, se finalizează la vârsta de 65 de ani. Pacientele trebuiesc informate și să fie conștiente de faptul că, de obicei, cancerul nu doare, cancerul de col uterin este simptomatic când avem deja un stadiu avansat.

Nici la programul de screening mamar lucrurile nu stau mai bine. Specialiști din cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice Iași au mers cu caravana în peste 170 de localități.

După 30 de ani e bine să facem un consult senologic anual

Mirela Cimpoi - referent Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, IRO Iași: Din aceste peste 24.000 de mamografii, peste 1200 de doamne au avut nevoie să continue investigațiile cu ecografie sau puncție. 281 dintre ele au acceptat să vină și au efectuat inclusiv puncție. Iar 167 au fost depistate cu carcinom.

Cristina Macuc - medic primar radiologie imagistică, IRO Iași: După 30 de ani e bine să facem un consult senologic anual. După 40 de ani se recomandă a se face o mamografie o dată la doi ani pentru investigarea cancerului de sân.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin există și vaccin

Mădălina Ciuhodaru - medic primar obstetrică-ginecologie: Vaccinarea anti HPV este gratuită pentru grupa de vârstă între 11 și 18 ani.

Un test Babeș Papanicolau costă între 300 și 600 de lei. La Institutul Regional de Oncologie din Iași, însă, se poate face gratuit pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie și a unei programări.

Mirela Cimpoi - referent Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, IRO Iași: Insistăm și le invităm pe doamne, mai ales că e luna femeilor, sa vină, să aibă grijă de ele, să se testeze. E mai bine să prevenim decât să tratăm!

Iuliana Sosu, pacientă: Din cancer, nu se mai moare. Cancerul da, nu e ușor de dus. E greu, dacă e în stadii avansate e chiar foarte greu. Dar ia uitați-vă la mine! Am șase ani de când l-am avut pe primul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE