Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. Administrarea de hidroxiclorochină, medicamentul prescris în timpul pandemiei de COVID, ar fi dus la aproape 17.000 de decese

Hidroxiclorochina, medicamentul care a fost prescris în timpul pandemiei de COVID și promovat în special de către un cercetător francez, ar fi fost dăunător pentru sănătatea oamenilor, conform celui mai recent studiu.

Este posibil ca medicamentul antimalaric, hidroxiclorochina, să fi provocat aproape 17.000 de decese în șase țări în timpul primului val al pandemiei de COVID-19, notează Euronews.com.

Substanța a fost prezentată ca un remediu miraculos împotriva COVID de către o minoritate de profesioniști din domeniul sănătății, printre care microbiologul francez Didier Raoult.

Convingerea omului de știință că medicamentul este un remediu pentru COVID-19 a influențat puternic și alte păreri. De exemplu, președintele francez Emmanuel Macron l-a vizitat pe celebrul medic în Marsilia, în timp ce președintele american Donald Trump a recomandat medicamentul în 2020, afirmând că l-a luat deja.

Declarațiile medicului au stârnit reacții, mai ales că mulți specialiști în sănătate au remarcat că există totuși o lipsă de dovezi științifice în ceea ce privește eficacitatea medicamentului anti-COVID.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a emis o autorizație de administrare de urgență a hidroxiclorochinei (HCQ) în martie 2020, dar pe care a revocat-o în iunie.

S-a constatat că medicamentul provoacă în special efecte secundare severe, cum ar fi anomalii ale ritmului cardiac.

Aproape 17.000 de decese induse de hidroxiclorochină

Un nou studiu publicat în Biomedicine & Pharmacotherapy estimează acum care sunt consecințele administrării substanței controversate.

Cercetătorii au analizat datele unor lucrări din Franța, Statele Unite, Belgia, Italia, Spania și Turcia din martie 2020 până în iulie 2020.

„Administrarea medicamentului a fost asociată cu o creștere de 11% a ratei mortalității într-o meta-analiză a studiilor”, se menționează în lucrare.

Numărul estimat de decese în țările europene a fost de aproximativ 240 în Belgia, 199 în Franța, 1.822 în Italia și 1.895 în Spania.

„Ceea ce trebuie să avem în vedere este că aceasta este o estimare aproximativă, în sensul că se referă doar la câteva țări, pe o perioadă scurtă de timp, și că numărul total de decese este probabil mult mai mare”, a declarat coordonatorul principal.

Totuși, este vorba despre o analiză statistică. O limitare a studiului a fost că, în Franța, Turcia și Belgia, în special, datele despre medicament erau destul de puține.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE