Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția Europeană pentru Medicamente: Avertisment privind un nou val al pandemiei

Pandemia nu s-a încheiat și, într-o săptămână, ne vom confrunta cu o creștere a numărului cazurilor. Este avertismentul lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente, care mai spune că sezonul următor vom avea parte și de o epidemie de gripă și îi îndeamnă pe cei vulnerabili să se vaccineze.

Varianta Omicron suferă noi mutații

Agenția Europeană pentru Medicamente spune că un nou val de infecții cu COVID-19 va lovi continentul în următoarele săptămâni, pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă. Oficialii agenției le-au spus reporterilor în cadrul unei conferințe de presă că pandemia nu s-a încheiat. Varianta Omicron suferă noi mutații și, prin urmare, apar îngrijorări.

„Săptămâna trecută, una dintre aceste noi variante Omicron, care se numește BQ.1, a fost identificată în cel puțin cinci țări din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, BQ.1 și fiecare sub-linie, care se numește BQ. 1.1 vor deveni tulpini dominante de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie,” a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei privind vaccinurile, EMA.

Agenția  susține că se așteaptă ca noul val să înceapă într-o săptămână și adaugă că virusul evoluează mai repede decât capacitatea de a furniza vaccinuri adaptive, aflate încă în stadii incipiente de dezvoltare. Oficialii din domeniul sănătății mai spun că în această iarnă virusul gripal va circula în același timp cu COVID și le recomandă persoanelor din grupurile cu risc să se vaccineze împotriva ambelor. Într-o notă mai optimistă, EMA a remarcat că vaccinurile actuale sunt încă eficiente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE