Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gripele și virozele, ușor de confundat cu COVID. Ministerul Sănătății a achizitionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal

După ce începutul școlii și scăderea temperaturilor din ultima perioadă au dus la creșterea numărului de viroze, medicii de familie atrag atenția că urmează sezonul gripelor. Iar anul acesta vor fi ușor de confundat cu covidul, pentru că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale variantei omicron.

Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea anti-gripală și anunță că a cumpărat un milion și jumătate de doze pentru acest sezon, pe care a început să le distribuie în țară.

Elevii au imunitatea scăzută

După aproape trei săptămâni de la începutul anului școlar, medicii de familie spun că au avut și câte zece cazuri pe zi de infecții respiratorii. O explicație pentru incidența ridicată este aceea că elevii au stat mai mult acasă în ultimii doi ani și au pierdut imunitatea pe care o câștigau după infecții repetate.

„Până acum erau doar preșcolarii. Acum sunt și școlarii până la vârstele mari la liceu, care sunt deja răciți și evident profesorii lor și părinții acestor copii. Atragem atenția că ne așteptăm la un sezon greu de gripă și e bine să ne vaccinăm cât se poate de repede”, potrivit Sandrei Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov.

1.500.000 de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătății a achizitionat pentru sezonul gripal 2022-2023 un număr de 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, iar în cazul în care va exista cerere, numărul va fi suplimentat.

Vaccinarea antigripală este gratuită pentru cei care au peste 65 de ani, pentru medici, pentru oamenii care suferă de boli cronice și pentru copiii de până în 5 ani. Dozele de vaccin au început să fie distribuite în țară și ar trebui să ajungă la medicii de familie.

Simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale covidului și diagnosticarea corectă poate fi făcută doar de specialiști.

„Există extrem de mare similitudine în simptomatologie. Nasul care curge, nas înfunat, febră și dureri musculare. În acest moment și SARS-CoV-2 merge spre aceste simptome. Prin urmare, diagnosticul nu se face acasă, se face la medicul de familie sau într-un spital care tratează bolile infecțioase”, spune Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta.

Medicii recomandă în acestă perioadă purtarea măștii în colectivități și în mijloacele de transport în comun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE