Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Cel puţin 17 milioane de europeni, afectaţi de long Covid

Publicat de: Bianca Chirilă

Cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de COVID în 2020 şi 2021, potrivit unei estimări publicate marţi de biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a făcut apel la o mai bună îngrijire a bolnavilor, transmite Agerpres.

Această cifră reprezintă mai mult de 16% din cele 102,4 milioane de persoane care au fost infectate cu coronavirus în primii doi ani ai pandemiei în cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS.

Oboseală, tuse, dificultăţi de respiraţie, febră intermitentă, pierderea gustului sau a mirosului, depresie, COVID de lungă durată (long COVID) se manifestă prin unul sau mai multe simptome dintr-o listă lungă, de obicei în decurs de trei luni de la infectare şi care persistă cel puţin două luni.

Numărul femeilor afectate de COVID de lungă durată este de două ori mai mare decât cel al bărbaţilor

„Milioane de persoane din regiunea europeană a OMS, care include Europa şi ţări din Asia Centrală, suferă de simptome debilitante la câteva luni după infectarea iniţială cu COVID-19. Ele nu pot continua să sufere în tăcere. Guvernele şi partenerii din domeniul sănătăţii trebuie să conlucreze pentru a găsi soluţii", a declarat directorul regional al OMS, Hans Kluge, într-un comunicat.

Numărul femeilor afectate de COVID de lungă durată este de două ori mai mare decât cel al bărbaţilor, conform estimărilor OMS, care se bazează pe calculele oferite de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Potrivit IHME cu sediul în SUA, aproximativ 145 de milioane de persoane din întreaga lume au suferit de COVID de lungă durată în 2020 şi 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE