Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin

România are în continuare cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin la nivel european. În plus, suntem și țara europeană cu cele mai multe cazuri nediagnosticate.

Iată care este situația țării noastre în raport cu alte state europene în contextul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (perioada 22-28 ianuarie).

România, cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin

În faze incipiente, cancerul de col uterin nu prezintă simptome

În România, peste 1.500 de femei mor în fiecare an din cauza cancerul de col uterin. Sunt decese care pot fi prevenite prin vaccinare. În plus, acest tip de cancer poate fi tratat, doar că este nevoie să fie depistat în faze incipiente. Iar acest lucru este posibil doar printr-un control periodic pentru că, de cele mai multe ori, în faze incipiente, cancerul de col uterin nu prezintă simptome.

Situația României este gravă în raport cu alte state europene. Avem cea mai mare incidență a cancerului de col uterin la femei - de peste 30% la suta de mii de locuitori și o rată de mortalitate de aproape 17%. Cea mai mică rată de incidență este în Austria, Finlanda și Malta. Practic, putem observa că țările din vest au o rată mai mică de incidență și de mortalitate din cauza acestui tip de cancer față de cele mai puțin dezvoltate, din est.

Important este de știut, că în România, începând cu anul trecut, vaccinarea este gratuită pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, iar femeile cu vârste între 19 ani şi 45 de ani beneficiază de o reducere de 50%. Asta, în condițiile în care o doză de vaccin costă în jur de 600 de lei în farmacii. Nu este un preț mic, dar merită investiția, în condițiile în care acest vaccin poate salva vieți. Vaccinul poate fi cumpărat în baza unei rețete și se face în cabinetul medicului de familie.

Statistic, peste 80% dintre persoanele active sexual se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții, dar nu toate vor ajunge să aibă cancer. În peste 90% dintre cazuri infecția cu HPV se vindecă de la sine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE