Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: O nouă terapie cu anticorpi împotriva cancerului ar putea oferi o opțiune de tratament mai puțin toxică

Milioane de cazuri de cancer sunt diagnosticate în fiecare an la nivel mondial și, cu toate acestea, tratamentele obișnuite, cum ar fi chimioterapia și radioterapia folosite pentru a ținti celulele canceroase, au efecte secundare grave.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Duke au descris o abordare despre care spun că este mai puțin toxică decât terapiile actuale, potrivit Euronews Next.

Aceștia și-au publicat cercetările în revista Immunity.

"Acesta este un studiu de validare a conceptului, dar rezultatele sunt foarte promițătoare", a declarat Jose Conejo-Garcia, profesor de imunologie la Universitatea Duke.

Studiul s-a concentrat pe un anumit tip de anticorp numit IgA dimeric (digA), una dintre formele de imunoglobulină A, cel mai comun anticorp care poate fi găsit în membranele mucoase, cum ar fi intestinul.

Acest anticorp ar putea fi folosit pentru a viza mutațiile legate de o proteină din celulele canceroase.

În acest caz, cercetătorii au vizat o mutație KRAS G12D.

În mod normal, gena KRAS ajută la controlul creșterii celulare, dar atunci când este mutantă, rămâne blocată în poziția "pornit", ceea ce face ca celulele să crească și să se dividă necontrolat.

Acest lucru duce la apariția cancerului, deoarece celulele continuă să se înmulțească atunci când nu ar trebui. Mutațiile KRAS sunt prezente în multe tipuri de cancer și fac cancerul mai agresiv și mai greu de tratat.

Cum funcționează?

dIgA se leagă de proteinele mutante pentru a le scoate din celulă printr-un proces numit transcitoză. Acesta este momentul în care o celulă primește ceva din exterior, îl transportă prin celulă și apoi îl eliberează pe partea cealaltă.

"Acesta este un nou mod de a ținti celulele tumorale prin utilizarea unui anticorp care este deosebit de specific pentru mutațiile punctuale sau moleculele care sunt cu adevărat specifice tumorilor", a declarat Conejo-Garcia într-un comunicat.

"Prin neutralizarea acestora și prin asigurarea faptului că aceste molecule care favorizează tumorile sunt expulzate în afara celulei, putem opri creșterea tumorilor".

Atunci când a fost testat pe șoareci cu cancer pulmonar și de colon, anticorpul specific KRAS G12D a fost mai eficient în reducerea tumorilor decât tratamentele actuale.

Cercetătorii au găsit rezultate similare cu o altă mutație canceroasă, IDH1 R132H.

"Sistemul imunitar este singurul sistem din organism care are două proprietăți cheie care îl fac ideal pentru tratamentul cancerului: specificitatea și memoria", a declarat Conejo-Garcia

Sistemul imunitar poate viza în mod specific celulele tumorale și poate, de asemenea, să își amintească acele celule pentru a organiza un atac mai eficient în cazul în care cancerul revine, se arată într-un comunicat al Universității Duke.

Cercetătorii perfecționează anticorpul pentru a-l face mai ușor de produs și de administrat pacienților, pentru a-l testa în cele din urmă în cadrul unor teste clinice, se mai arată în comunicat.

Potrivit cercetătorilor, acești anticorpi au potențialul de a fi utilizați ca terapie țintită împotriva mutațiilor pentru o multitudine de cancere, cum ar fi cancerul ovarian, de piele, de colon, de col uterin, de prostată, de sân și de plămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE