Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incidența cancerului de piele și ratele de mortalitate: Cum se compară țările UE și cât de expuși sunt românii la această afecțiune

Organismul european de luptă împotriva cancerului plasează melanomul pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei.

În mijlocul anti-vaxxerilor și al scepticilor privind aselenizarea, au apărut pe rețelele de socializare "influenceri" împotriva protecției solare.

Aceștoa spun că protecția solară este dăunătoare pentru piele și că este doar o stratagemă a companiilor farmaceutice pentru a genera profituri.

Afirmațiile lor au câștigat o audiență, un astfel de antrenor de fitness ajungând la un sfert de milion de persoane pe Instagram.

Dar consensul științific susține cu tărie utilizarea cremei de protecție solară ca o protecție vitală împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) dăunătoare, a deteriorării pe termen scurt și pe termen lung a pielii de către razele solare și a cancerului de piele.

Și, deși nu mulți europeni sunt vigilenți în ceea ce privește utilizarea protecției solare, melanomul, o formă de cancer de piele, este al șaselea cel mai frecvent cancer la bărbați și femei, după cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni și de vezică urinară.

Protecția solară previne cancerul de piele, spun experții

Asociația Academiei Americane de Dermatologie - cel mai mare, mai influent și mai reprezentativ grup dermatologic din Statele Unite - recomandă persoanelor de toate rasele și vârstele să folosească zilnic cremă de protecție solară.

"Utilizarea cremei de protecție solară poate ajuta la prevenirea cancerului de piele prin protejarea împotriva razelor ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui", se arată pe site-ul web.

"Oricine poate face cancer de piele, indiferent de vârstă, sex sau nuanță a pielii. De fapt, se estimează că unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele în timpul vieții."

"Utilizarea zilnică regulată a cremei de protecție solară cu SPF 15 poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (SCC) cu aproximativ 40% și reduce riscul de melanom cu 50%", recomandă Skin Cancer Foundation pe site-ul său.

Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, caracterizat prin creșterea anormală și accelerată a celulelor scuamoase - un tip de celule epiteliale care alcătuiesc stratul cel mai exterior al pielii (epidermă). Atunci când sunt depistate la timp, majoritatea SCC-urilor sunt tratabile.

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care începe atunci când celulele cunoscute sub numele de melanocite (celulele care dau culoarea bronzată sau maro a pielii) încep să crească necontrolat. Deși melanomul este mai puțin frecvent decât SCC, este mai periculos din cauza capacității sale de a se răspândi rapid la alte organe dacă nu este tratat în stadiu incipient.

Doar 10 % dintre europeni declară că folosesc în mod obișnuit sau frecvent toate formele de protecție solară - cum ar fi aplicarea de cremă de protecție solară, statul la umbră, purtarea unei pălării și a unor haine de protecție pe tot parcursul anului, în comparație cu 14 % dintre cei din afara Europei.

"Este un număr destul de mic", spune Dr. Fayne Frey, un dermatolog cu sediul în SUA, specializat în analize independente.

Medicul spune că recunoaște îngrijorarea oamenilor cu privire la unele dintre substanțele chimice incluse în cremele de protecție solară, "[este] o preocupare bună [faptul că] industria analizează acest aspect", notează ea.

"Dar acum, beneficiile aplicării protecției solare - toate produsele de protecție solară aprobate de FDA, inclusiv cele din Europa - depășesc dezavantajele neaplicării lor", a declarat ea pentru Euronews Next.

Prevalența cancerului de piele în Europa

Melanomul cutanat a reprezentat 4% din toate diagnosticele noi de cancer în țările UE-27 în 2020 și 1,3% din toate decesele cauzate de cancer, potrivit Sistemului european de informare privind cancerul.

De asemenea, se află printre primele 20 de cauze ale mortalității cauzate de cancer.

Peste 100.000 de cazuri noi de melanom au fost raportate în 2022 - cele mai multe dintre ele la adulți cu vârste cuprinse între 45 și 69 de ani - ceea ce a dus la peste 15.000 de decese.

Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte melanom decât femeile. Una din 74 de femei are un risc pe parcursul vieții (vârste 0-74 ani) de a dezvolta cancer de piele, comparativ cu unul din 66 de bărbați.

Țările UE cu cele mai mari rate de incidență a melanomului (bărbați și femei la un loc) sunt Danemarca, Țările de Jos, Suedia, Finlanda și Germania. Țările cu cele mai scăzute rate sunt România, Bulgaria, Cipru, Portugalia și Polonia.

Țările UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de melanom (bărbați și femei la un loc) sunt Spania, Grecia, Portugalia, Malta și România. Țările cu cea mai scăzută mortalitate sunt Slovacia, Danemarca, Slovenia, Croația, Suedia și Țările de Jos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE