Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protejarea pielii de razele soarelui. Cum îți alegi un SPF bun

Tentația de a sta la soare în timpul concediului sau în weekend, după o săptămână grea de muncă, este mare.

Cu toate acestea, este binecunoscut faptul că specialiștii nu recomandă expunerea la soare pe perioade îndelungate, din cauza efectelor nocive pe care le poate avea asupra sănătății noastre.

Dr. Fayne Frey, un medic dermatolog din SUA, specializat în analize independente, explică faptul că "soarele emite radiații ultraviolete, care vin în diferite lungimi de undă: lungimi de undă mai scurte, cunoscute sub numele de raze UVB, și lungimi de undă mai lungi, numite raze UVA, care pot trece prin sticlă."

Ea subliniază că "aceste raze ultraviolete deteriorează de fapt ADN-ul din celule", potrivit euronews.com.

Această deteriorare are atât efecte pe termen scurt, cum ar fi arsurile solare, cât și consecințe pe termen lung, cum ar fi un risc crescut de cancer de piele.

Cum ne protejăm

Dr. Frey subliniază faptul că produsele de protecție solară nu blochează 100% razele UV.

"Cel mai important lucru este să evitați soarele intens de la amiază", spune medicul dermatolog.

Dacă acest lucru nu este posibil, cel mai eficient mod de a vă proteja este acoperirea pielii cu haine și purtarea unei pălării.

Când vine vorba de bebeluși, măsurile de protecție solară trebuie respectate cu atenție, deoarece pielea lor este mai sensibilă.

Pe pielea expusă trebuie să se aplice cremă de protecție solară.

Cum se alege un SPF bun

Crema de protecție solară ar trebui să acopere atât protecția UVA, cât și UVB, ceea ce reprezintă o obligație legală în cadrul UE din 2006.

Un detaliu important, adesea uitat atunci când pășești pe o plajă cu nisip, este necesitatea de a aplica o cantitate suficientă de cremă de protecție solară. În medie, se recomandă o jumătate de linguriță pentru față și un pahar de shot pentru corp.

"Nu cred că cei mai mulți consumatori se dau cu cremă de protecție solară suficient de groasă. Trebuie să o aplici din abundență pentru a obține protecția care se află pe etichetă", spune doctor Frey.

În plus, când vine vorba de SPF, regula poate fi rezumată la "cu cât mai puternic, cu atât mai bine", recomandându-se un minim de SPF 30 pentru toate tipurile de piele.

"Dacă aveți un ten mai închis la culoare, cu siguranță aveți o protecție naturală, dar nu aveți o protecție SPF 30. Protecția solară trebuie aplicată pe toate tipurile de piele, indiferent de cât de mult pigment produce pielea ta", spune medicul dermatolog.

Două categorii de produse

Produsele de protecție solară pot fi împărțite în două categorii: chimice și minerale.

Cremele de protecție solară chimice folosesc o reacție chimică pentru a transforma razele UV în căldură, în timp ce cremele de protecție solară minerale creează o barieră care reflectă razele UV folosind ingrediente precum filtrele de dioxid de titan și oxid de zinc.

Societatea Franceză de Dermatologie favorizează cremele solare minerale, deoarece acestea nu pătrund în piele, reducând astfel probabilitatea apariției efectelor secundare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE