Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă. În fiecare zi, 153 de români pierd lupta cu cancerul din cauza birocrației

Pacienții oncologici au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. Ei sunt revoltați pentru că spun că le lipsește accesul rapid și gratuit la tratamente personalizate și performante, ca în străinatate.

Statisticile arată că în fiecare zi, 153 de români pierd lupta cu cancerul din cauza birocrației și a lipsei accesului la tratamente inovatoare.

Ministerul Sănătății a elaborat un plan național pentru pacienții oncologici, dar unele norme de aplicare lipsesc. Iar bolnavii explică ce li se întâmplă în lipsa lor.

Dragoș Nicolae Ghiță, pacient oncologic: „Am fost diagnosticat recent, în toamna anului trecut, cu o formă rară de cancer. Primul semn a fost primul infarct căruia nu i-am dat atenție. Asta se întâmpla în anul 2016. Spitalul Județean de Urgență Pitești, cel mai mare spital de la noi din județ, nu are medic hematolog. Afecțiunea de care eu sufăr este o afecțiune hematologică”.

Olga Scripnic, pacient oncologic: „Înseamnă salvarea, pur și simplu salvarea multor oameni, salvarea multor oameni prin acest plan care trebuie deblocat și care este din bani europeni și care acești bani trebuie să ajungă și la cei din localități în care nu sunt centre de investigații, în care nu sunt centre de tratament”.

NORME P.N.C.C. NEFINALIZATE

Ministerul nu a finalizat procedurile pentru organizarea unei rețele de centre de diagnosticare și tratament pentru copiii bolnavi de cancer, pentru traseul pacientului în funcție de tipul de cancer și ghidul de intervenție integrată pentru prevenire.

Comunitatea Declic a adus în Piața Victoriei 153 de saci negri, ce reprezentă numărul românilor care mor zilnic din cauza cancerul.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic: „Le cerem autorităților, de altfel, deblocarea Planului Național de Combatere a Cancerului, adică finalizarea normelor care ar pune în aplicare acest plan, în așa fel încât el să nu mai rămână doar pe hârtie. Riscăm să pierdem bani europeni dacă nu avem acest plan nu numai pus pe hârtie, ci pus în aplicare și pierdem în fiecare zi vieți omenești”.

În ziua protestului, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat, unde erau reamintite normele aprobate până acum. Printre acestea se numără și: condițiile acordării asistenței medicale, gratuitatea testării genetice, înființarea Registrului Național de Cancer, compensarea vaccinului HPV și tipurile de servicii de consiliere psihologică pentru pacientul oncologic.

NORME P.N.C.C. APROBATE

Progresele în implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului:

  • condițiile acordării asistenței medicale
  • Subprogramul Național de Testare Genetică
  • Registrului Naţional de Cancer
  • compensarea vaccinului HPV
  • tipurile de servicii de consiliere a pacientului oncologic din punct de vedere psihologic

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE