Meniu cu somon, pe masa ministrului Sănătății la spitalul din Târgu Mureș. Alexandru Rogobete: E un mare semnal de alarmă că normalitatea e pusă la îndoială

File de somon cu lămâie, cu garnitură de broccoli și baby morcov. Asta mănâncă pacienții spitalului județean din Târgu Mureș, cel puțin când vine ministrul Sănătății în vizită. Alexandru Rogobete a postat fotografiile pe contul de Facebook al Ministerului, iar imaginile au strâns mii de reacții în mediul on-line. În multe dintre comentarii, oamenii spun că vizita ar fi fost anunțată iar momentul regizat.

Invitat în emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Alexandru Rogobete a declarat că a cerut să vadă dacă pacienții aveau același meniu cu somon și a recunoscut că nu a fost „suficient de convins că nu a fost un aranjament local”.

„Este un mare semnal de alarmă că normalitatea este pusă la îndoială”, a afirmat ministrul Sănătății, la Euronews România.

Rogobete a povestit că a vizitat spitalul clinic județean din Târgu Mureș, pentru a verifica șantierele unităților medicale aflate în construcție cu bani din PNRR.

„Trebuie să recunosc că pentru început nu mi-a venit să cred că într-un spital public din România pacienții sunt tratați cu o asemenea masă. Deși vizita a fost anunțată, pentru că am vizitat și verificat șantierele aflate în construcție cu bani din PNRR din Târgu Mureș.

Ideea de a lua masa în cabinetul, în biroul managerului cu mâncarea din spital a venit spontan. Nu știau că eu vreau să fac acest lucru. (...) Nu mi-a venit să cred că există spitale în România care își tratează pacienții atât de bine. Aici nu mă refer doar la masă, mă refer la curățenia din spital. Am rămas impresionat câtă curățenie, o normalitate de fapt”, a afirmat noul ministru al Sănătății.

Ministrul Sănătății, despre meniu cu somon pentru pacienții spitalului din Târgu Mureș: „Nu m-a crezut nimeni și încă multă lume nu mă crede”

„Mi-am tras un mare semnal de alarmă când am văzut reacțiile societății la normalitatea din sănătate.

Nu m-a crezut nimeni și încă multă lume nu mă crede. Prin miile de comentarii de la acea postare, există și postările pacienților care confirmă că este real. Am rugat, de asemenea, după valul de reacții, managementul unității sanitare să publice meniul în fiecare zi, pe pagina de internet a spitalului”, a afirmat Rogobete.

Ministrul Sănătății: Hrana unui pacient face parte din tratament

Am ajuns în situația în care normalitatea e pusă la îndoială și pentru mine e un semnal de alarmă acest lucru. Știu că în multe unități sanitare realitatea este cu totul alta. Cunosc acest lucru.

Scopul vizitei nu a fost mâncarea. A fost o chestiune spontană la fața locului și am rămas impresionat. Pentru mine contează foarte mult cum este tratat pacientul. Nu mă refer doar la zona medicală, mă refer la atitudine, la celelalte servicii auxiliar medicale care contează la fel de mult. Până la urmă, hrana unui pacient face parte din tratament.

Recuperarea unui pacient cuprinde și modul în care el este alimentat. Am ales să încep cu exemplele de bună practică”, a mai spus ministrul Sănătății.

„Nu știam (că la spitalul din Târgu Mureș este un exemplu de bună practică, n.r). Nu știam că la Târgu Mureș au bucătărie proprie. Din acest motiv, am vizitat și blocul alimentat al spitalului și am rămas impresionat. Acolo se prepară mâncare.

Tot nu am fost suficient de convins că nu a fost un aranjament local și m-am dus pe secție. Pacienții aveau același meniu”, a adăugat el.

Cât costă meniul pentru pacienții spitalului de urgență din Târgu Mureș. Explicațiile managerului

Florin Crăciun, managerul Spitalul clinic județean de urgență din Târgu Mureș, a explicat cât costă meniul pregătit în regim propriu, în blocul alimentar al unității alimentare.

„Meniul din farfuria pacientului pentru o zi întreagă este de două nivele de tarif. 22 de lei meniurile normale și 33 de lei meniurile pentru neoplazici, transplant, copii și diabetici.

Să nu vă închipuiți că în fiecare zi este în meniu pește. Este o dată pe săptămână. Așa cum au apărut meniurile în spațiul public, se pot verifica. Am transmis că în 4 iulie a fost același meniu cu somon și cu șalău. În 11 iulie, când a fost domnul ministru în vizită pe șantier, la fel. Și în data de 18 o să fie același meniu. Peștele l-am introdus în meniul pacienților începând cu luna iunie a anului trecut”, a afirmat Florin Crăciun, la Euronews România.

Managerul spitalului din Târgu Mureș: Nu avem contracte de furnizare de tip catering

„Aceste norme de hrană de 22 de lei, respectiv de 33 de lei, ne putem descurca să oferim o masă decentă pacienților noștri.

Masa este produsă în regim propriu, în blocul alimentar. Avem în bucătărie două schimburi, în jur de 60 de angajați și nu avem contracte de furnizare de tip catering cu spitalul.

Producem hrana atât pentru spitalul clinic județean de urgență, cât și pentru Institutul de boli cardiovasculare și transplant din Târgu Mureș”, a explicat Crăciun.

„Blocul alimentar este din 1983, de când s-a dat în folosință spitalul. În lunile aprilie-mai, am fost într-o reparație capitală cu blocul alimentar. Am renovat tot blocul alimentar. L-am dotat cu aparatura necesară, de ultimă generație, pentru a putea prepara până la 1.600 de porții de mâncare pe zi. În momentul de față, avem în medie cam 950-1000 de porții pe zi”, a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE