Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Una din trei femei suferă de fibrom uterin, la nivel global. Ce este și cum poate fi tratat

La nivel global, una din trei femei descoperă că suferă de fibrom uterin. În România procentul este de aproape 18%, în contexul în care doar 10% dintre românce au fost la ginecolog în ultimul deceniu. Fibromul uterin este cea mai întâlnită tumoare benignă. Aceasta se poate dezvolta în interiorul, exteriorul sau pe peretele muscular al uterului.

Sarcina, premenopauza, stresul, alimentația incorectă, viață de cuplu dezechilibrată, toate acestea sunt cauze care pot duce la apariția fibroamelor.

Elena are 41 de ani, este din Sibiu și a fost diagnosticată cu fibrom uterin vara trecută. Din cauza poziționarii acestuia, specialiștii i-au recomandat în prima instanță operația clasică de histerectomie, adică scoaterea totală a uterului. Pe lângă recuperarea prelungită, acest tip de operație poate avea si repercusiuni emotionale.

Elena Ștefănescu, pacientă: „Am întrebat medicul ce pot să fac, ce alternative am, să pot să scap de fibrom. Inițial mi s-a spus că rămâne sub urmărire și pentru că am insistat am primit infromația de a face intervenția de embolizare de fibrom.”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervenţională:În componența fibromului intră fibrele musculare, celule ce-l formează, vase de sânge ce-l alimentează, iar între celule există rețeaua de colagen. Prin procedura de embolizare închidem acele vase mici de sânge ce alimentează, ce-l hrănesc din interior fibromul uterin și atunci vasele de sânge ne mai alimentând celulele sunt resorbite.”

Procedura de embolizare, minim invazivă

Procedura de embolizare a fibromului uterin este minim invazivă și recuperarea este rapidă.

Dr. Rareș Nechifor, medic primar Radiologie Intervenţională: „Pacientul este treaz, nu are niciun fel de durere, durează o jumătate de oră, nu este nevoie de incize, de tăietură, de anestezie generală. Externarea se face a doua zi, fără să existe o perioadă de recuperare în sensul de imobilizare la pat.”

Procedura de embolizare a fibromului uterin este disponibilă și gratuită la spitalele de stat care participă la Subprogramul de Radiologie Intervenţională. Spitalul Universitar din Bucureşti, Spitalului Militar Central, Spitalul Judeţean Craiova, Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi sunt doar câteva exemple. În sectorul privat acest gen de operație costă în jur de 2000 de euro și nu este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE