Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista vaccinurilor compensate de la 1 decembrie

Începând cu 1 decembrie o serie de vaccinuri vor fi compensate pentru persoanele vulnerabile. Pe listă se află, printre altele, vaccinul împotriva cancerului de col uterin, pneumoniei, meningitei și varicelei.

Încrederea românilor sub 35 de ani în vaccinuri a scăzut cu peste 13% după pandemie. Ministerul Sănătății urmărește, astfel, creșterea ratei de vaccinare și a accesului pacientului la servicii de sănătate. România se află pe ultimele locuri în lume la rata de vaccinare, avertizează specialiștii.

De gratuitate vor beneficia persoanele din anumite categorii de risc și persoanele cu vărsta de peste 65 ani. De exemplu, pentru vaccinul împtoriva rujeolei, oreionului și rubeolei, persoanele cu transplant medular  vor putea beneficia de o compensare de 100%.

Vaccinul HPV este singurul care are vârsta ca și criteriu de eligibilitate. Acesta va fi compensat 50% pentru femei între 19 și 45 de ani, și va fi gratuit pentru persoanele sub 19 ani, atât pentru fete cât și pentru băieți.

„Ajută foarte mult, pentru că vorbim de accesibilitate și întotdeauna partea financiară nu este un, să spunem așa, un beneficiu atunci când trebuie să plătești. Faptul că se compensează vaccinul face ca el să fie mult mai ușor de accesat de către pacienți”, declară Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Prețurile integrale ale vaccinurilor decontate de la 1 decembrie:

HPV: 649.14 lei

Pneumococice: 281.40 lei

Meningococice: 221.48 - 477.70 lei

Difteriei, tetanosului și tusei convulsive: 119.9 lei

Rujeolic-oreionul-rubeolic: 73.68 lei

Varicelic: 206.05 lei

Hepatic B: copii 47.63 lei / adulți 65.8 lei

De asemenea, începând cu octombrie, vaccinul gripal a fost de asemenea compensat pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică.

Pentru a beneficia de aceste compensații, persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să obțină o rețetă de la medicul de familie sau de la cel specialist. Vaccinul se ridică din farmacie cu această rețetă, apoi este administrat de către medicii specialiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE