Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategia Națională de Vaccinare în România 2023-2030, în dezbatere publică. Ce presupune aceasta

La Ministerul Sănătății se dezbate Strategia Națională de Vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030. Prin aceast proiect, Ministerul urmărește creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării și accesul la servicii de sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri esențiale.

Acoperirea vaccinală ar trebui să fie de 95%

Strategia de vaccinare nu impune obligativitate, însă oferă dreptul tuturor să se vaccineze gratuit, dacă doresc.

În perioada 2009-2020, rata de vaccinare cu schema recomandată a scăzut cu circa 10% la copiii în vârstă de un an. Pentru eliminarea oricărui pericol, acoperirea vaccinală într-o țară ar trebui să fie de 95%, țintă pe care și Ministerul Sănătății și-o dorește pentru România. Însă, cu excepția vaccinului împotriva tuberculozei, niciun alt vaccin nu a atins acest procent, ci se se situează între 83,4% - 84,6%.

Adriana Pistol, secretar de stat: "În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin pentru care rămâne cumva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, VCG-ul, după care hepatiticul b are o tendință descrescătoare la DTPa, de asemenea descrescătoare, la polio descrescătoare, la ROR, doza 1 la 12 luni, descrescătoare."

Cele mai importante obiective ale Strategiei Naționale de Vaccinare sunt:

  • creșterea încrederii în vaccinarea anti-HPV,
  • asigurarea accesului la vaccinare pentru persoanele din categoriile de risc,
  • asigurarea continuității programului de vaccinare în orice situație,
  • creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării,
  • accesul universal la servicii de sănătate, la medicamente și vaccinuri esențiale.

Adriana Pistol, secretar de stat: "Ne adresăm în mod deosebit tuturor persoanelor care au boli cronice, persoanelor vârstnice și care necesită anumite categorii de vaccinuri în mod special."

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "Ministerul Sănătății a făcut pași importanti ca să crească accesul la vaccinuri si la vaccinare, o problema discutată de mulți ani. Știți bine că am avansat substanțial în compensarea vaccinurilor și, evident, disponibilitatea vaccinurilor la medicul de familie."

Alexandru Rafila a lansat, în exclusivitate pentru Euronews România, un avertisment despre situația vaccinării din țara noastră. Acesta a spus că "începem să ne comparăm cu țări din centrul Africii".

În școli vaccinarea nu va fi obligatorie. Ministrul Sănătății și cel al Educației au prevăzut măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situațiile în care vor apărea focare. Și anume, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu până la stingerea focarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE