Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boala X. Oamenii de știință se pregătesc pentru o eventuală nouă pandemie: ”Există grupuri de lucru care să informeze populația”

Liderii mondiali reuniți la Formului de la Davos discută, zilele acestea, despre măsurile de protecție în cazul apariției unei noi pandemii. Au numit-o Boala X.

OMS a avertizat asupra riscului unei noi pandemii cauzată de un agent patogen necunoscut, care ar putea avea o rată a mortalității de 20 de ori mai mare decât Covid-19.

”Riscăm să nu fim pregătiţi pentru situații precum apariţia unei noi variante mai grave a covid-19 sau a unui agent patogen încă necunoscut”, avertizează Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Boala X este un patogen ipotetic

Boala X este un semnal de alarmă al unei viitoare pandemii. Cauza este necunoscută, dar specialiștii o consideră o amenințare microbiană gravă din cauză că ar putea face milioane de victime. Nu este însă o descoperire nouă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății: Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla, pentru că acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră și să fim pregătiți pentru asta. Putem vorbi de un sistem de avertizare timpurie care ar putea fi instalat.Am pierdut mulți oameni pentru că nu am putut să gestionăm situația. Ar fi putut fi salvați, dar nu a existat spațiu. Nu a fost suficient oxigen. Așadar, întrebare e cum putem avea un sistem care să se poată dezvolta la nevoie?

300 de oameni de știință studiază agentul patogen necunoscut

O listă a amenințărilor există încă din 2017, cu scopul de a-i mobiliza pe cercetători să lucreze la dezvoltarea unor vaccinuri. Un grup de peste 300 de oameni de știință studiază acum agentul patogen necunoscut care ar putea provoca o nouă epidemie gravă.

Lista OMS include virusul COVID-19, febra hemoragică Crimeea-Cong, care este o boală mortală răspândită prin intermediul căpușelor, boala Ebola și boala Marburg

Boala X. Dezbateri la Davos

Liderii mondiali, reuniți săptămâna aceasta la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), vor discuta despre preocupările legate de potențialul unei viitoare pandemii care ar putea provoca de 20 de ori mai multe decese decât Covid-19.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Boala X conține și două virusuri din familia gripei. Trebuie să spunem că Boala X, așa cum este definită ea de Organizația Mondială a Sănătății, începând cu 2017, este, de fapt, un grup de boli, primele zece boli infecțioase emergente care prezintă un risc vital pentru a produce o pandemie sau o epidemie foarte gravă care să afecteze global populația.

În cazul acestor zece boli infecțioase, avem și două virusuri din familia gripelor, virusurile de tip SARS și virusurile de tip MERS. Există și alte boli infecțioase emergente, boli transmise de la animale, care sunt deja prezente, sunt cunoscute ca mecanisme de transmitere, dar care devin interesante din perspectiva populației generale globale atunci când ele se transmit în afara arealului cunoscut.

Cercetarea este cheia în lupta cu o pandemie

Grupurile de lucru ale OMS și ale organizațiilor internaționale se focalizează, în principal, pe cercetare pentru determinarea acelor kit-uri de testare cele mai eficiente, precum și pentru a fi pregătite petru a dezvolta în timp cât mai scurt, de la apariția unei astfel de pandemii, a unor vaccinuri și a unor tratamente specifice. Separat, există grupuri de lucru care să pregătească populația privind educația sanitară, privind ce informații să creadă, ce informații să nu creadă, ce surse de informații să folosească.

Trebuie să fim pregătiți ca economiile statelor afectate, la nivel global sau regional, să poată să facă față acestor costuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE