Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Situația de policriză" discutată la Forumul de la Davos, cu referire la războiul din Ucraina. Expert: "Rusia a trecut relativ ok prin sancțiuni"

Războiul din Ucraina va împlini doi ani pe 24 februarie, iar situația de pe front este una cel puțin incertă în continuare, ba chiar una de criză în ceea ce-i privește pe ucraineni. Sistarea ajutorului din partea SUA, dar și întârzierile Uniunii Europene în a se pune de acord asupra fondurilor pentru Ucraina duc la o situație dificilă.

În Ucraina "e o situație cel puțin gravă"

Astfel, cu ocazia Forumului de la Davos, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, caută continuarea sprijinului Occidentului, care este unul vital pentru ca ucrainenii să reziste în fața Rusiei.

O analiză despre punctul în care a ajuns această situație a realizat-o Alexandru Georgescu. În cadrul emisiunii Vocile care contează, expertul în securitate internațională și analist de politică externă a vorbit despre "situația de policriză" care este analizată la Davos, în Elveția.

Alexandru Georgescu, expert în securitate internațională și analist de politică externă: "Americanii aveau un rol foarte important în Ucraina, care nu a fost suplinit în totalitate de către UE, chiar dacă au existat avertismente din partea leadershipului american cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a ajutoarelor, în condițiile problemelor economice din SUA, dar și a problemelor politice, dacă ne uităm la reacția populației, care alimentează un trend populist.

Eu m-aș aștepta să le fie mult mai ușor liderilor americani, oricare ar fi aceia, ca, după alegeri, să stabilească din nou o linie de aprovizionare a Ucrainei, atât cu ajutor militar, cât și cu ajutor macroeconomic. Dar după alegeri. Sigur că vor putea exista și alte ajutoare până atunci.

Dar Forumul economic de la Davos are multe documente în care se vorbește despre o situație de policriză, în care sunt mai multe crize în același timp. În cazul americanilor, atât tensiunile din Marea Chinei de Sud, cât mai ales problemele din Orientul Mijlociu reprezintă o distragere a atenției, dar și o deturnare a resurselor.

Inclusiv prezența președintelui Zelenski la Davos este menită să readucă Ucraina în prim-planul global, în condițiile în care avem de-a face nu doar cu situația din Fâșia Gaza, dar și cu cea din Golful Aden și cea din Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, care afectează comerțul global și tensiunile crescânde după alegerile din Taiwan.

Ucraina are mai multe probleme. Noi tot vorbim de probleme militare, dar trebuie să ne dăm seama că Ucraina are nevoie de ajutor macroeconomic din partea Vestului. Și l-a primit până acum. Adică ajutorul necesar pentru ca statul să funcționeze, ca salariile și pensiile să fie plătite, serviciile să funcționeze. Avem prea puține informații în acest moment și cu privire la stadiul ajutorului non-militar, material, pe care îl primeau, de tipul componente pentru transformatoare electrice, ca să repună în funcțiune rețelele. Deci e o situație cel puțin gravă, din perspectiva infrastructurilor și a sustenabilității fiscale a statului.

Pe de altă parte, fiind și iarnă, am putea să ne așteptăm la un tempo mai redus al operațiunilor militare și ar putea să existe un moment de respiro. Dar este clar că trebuie să se ajungă, fie în UE, fie în SUA, sau de ambele părți, la un acord cu privire la defalcarea responsabilităților pentru ajutorarea Ucrainei, care să fie acceptabilă politic pentru toate forțele politice din țările respective."

Expert: "Rusia a trecut relativ ok prin sancțiuni"

Există și unele semnale că Occidentul ar căuta, totuși, un armistițiu între Rusia și Ucraina. Din acest punct de vedere, Zelenski a atras atenția că lucrurile se vor complica dacă războiul "ia o pauză", pentru că "Vladimir Putin e un animal de pradă".

Alexandru Georgescu, expert în securitate internațională și analist de politică externă: "Observăm în Vest tot mai multe semnale cu privire la o tendință sau dorință să se ajungă la un armistițiu, cel puțin pentru a câștiga timp de stabilire a liniilor de producție și pentru a trece cu bine peste perioadele electorale care vor urma.

Dacă ucrainenii vor răspunde sau nu pozitiv, sau dacă îi ajută astfel de presiuni, nu putem ști în acest moment. Dar presiunea nu vine doar de la populația ucraineană, ci inclusiv de la liderii vestici. Fie că o afișează sau nu public, își doresc și ei o reducere a tempo-ului operațiunilor, un fel de armistițiu, chiar dacă, în momentul în care el s-ar petrece, am reveni la situația de după 2015, când, de fapt, ar exista tot timpul tentative de reluare."

Ucraina este în dificultate și după rezultatele slabe ale contraofensivei, la care statele aliate au contribuit substanțial cu arme, muniții și bani. Războiul din estul țării pare înghețat, fără mișcări semnificative de o parte sau alta. Iar Kievul are nevoie de fonduri uriașe pentru a ține piept invaziei Rusiei.

De aceea, în timpul unei discuții cu secretarul de stat american, Volodimir Zelenski a vorbit despre cât de important este ajutorul din partea Washingtonului, care este, de departe, cel mai mare susținător financiar al Ucrainei și cel mai mare funizor de armament și muniție. În ciuda impedimentului politic din SUA, șeful diplomației americane spune că se va găsi o soluție.

Urmează și alegerile din Rusia, în martie, unde Vladimir Putin aproape că nici nu are nevoie să candideze, după cum spun experții. Dar în tot acest context electoral, în care 49% din populația lumii merge la vot în 2024, plus conflictele aflate în desfășurare, e posibil să mai apară și alte crize.

Alexandru Georgescu, expert în securitate internațională și analist de politică externă: "Nu cred că se va schimba nimic, se știe de pe acum cine va câștiga alegerile în Rusia. Mai degrabă aș sublinia că, fiind un an cu foarte multe alegeri, s-ar putea să asistăm la niște răsturnări de situație în mai multe state, care să ducă la acutizarea unor probleme regionale.

Spre exemplu, în Africa, unde au fost mai multe lovituri de stat în ultima perioadă. Sau s-ar putea să vedem probleme mai aproape de alte zone ale Vestului. Vedem Coreea de Sud, Mexicul. Noi tot timpul subestimăm efectul pe care îl are politica din Mexic asupra perspectivelor americane și asupra problemelor interne americane.

Va fi foarte interesant ce impact ar putea avea celelalte alegeri din lume. Mă refer la celelalte zone, să vedem ce alte crize ar putea să apară pe parcurs, pentru că publicul global nu are atenție distributivă. În general, se focusează pe un subiect care este mestecat continuu și, în momentul în care apare alt subiect, cel dinainte este dat uitării și nici politicienii nu mai au presiunea de a se mai ocupa de el.

Nu cred că Putin are ceva foarte puternic de demonstrat, în niciun caz printr-o mișcare care să vină din rațiuni politice, fără să fie pregătit din punct de vedere militar, al logisticii etc. Cu siguranță că va încerca să sublinieze din nou că Rusia se confruntă de fapt cu Vestul, nu cu Ucraina, că este un război existențial nu numai pentru statul rus, ci și pentru cultura și poporul rus.

Va căuta să distragă atenția de la problemele economice cu care se confruntă populația, cât și de la statutul de partener junior pe care îl are din ce în ce mai mult cu parteneri precum China, de care a ajuns să depindă din punct de vedere economic și poate chiar și militar.

Prin prețurile mari la energie și prin efortul de a substitui importurile din Vest, cel puțin parțial, dacă ne uităm la datele macroeconomice, vom vedea că Rusia a trecut relativ ok prin sancțiuni.

Problema apare la nivel micro, când ne gândim la accesul populație la anumite produse, inflația la produse alimentare, calitatea substituției importurilor. Pentru că cifrele pot ascunde diferite realități. Inclusiv problemele care încă nu sunt suficient de bine rezolvate. De exemplu, de unde își va lua Rusia echipamentele industriale necesare pentru industria civilă și militară. Cele pe care nu le poate lua din China și cu siguranță că nu le mai poate lua din Germania, Suedia, Elveția, Cehia sau SUA. Și au probleme."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE