Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen promite că UE va aproba ajutoare pentru Ucraina, "cu sau fără Ungaria"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se opune de mult timp ca UE să mai acorde ajutoare Ucrainei, care suferă de pe urma războiului cu Rusia. Însă ucrainenii au nevoie urgentă de fonduri, iar UE a pregătit 50 de miliarde de euro.

Numai că Orban își folosește dreptul de veto, după cum a făcut-o și la summitul din decembrie 2023. În aceste condiții, nu există unanimitate și doar 26 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt de acord.

UE vrea să aprobe ajutorul pentru Ucraina "cu sau fără Ungaria"

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că se va depăși impasul și se va găsi o modalitate de a "dribla" cumva această opoziție a maghiarilor, pentru a putea aproba cele 50 de miliarde de euro. Pachetul de ajutor este conceput pentru a oferi Kievului sprijin financiar până în 2027 și pentru a acoperi deficitul bugetar în creștere.

Liderii UE urmează să se întâlnească din nou pe 1 februarie pentru a încerca așa-numita "facilitate pentru Ucraina".

"Cred că este foarte important să ne angajăm cu toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a livra cele 50 de miliarde de euro timp de patru ani pentru Ucraina. Aceasta este faza în care ne aflăm acum. Suntem în pregătiri pentru Consiliul European extraordinar de pe 1 februarie. Este o treabă grea, am discutat multe probleme diferite", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), potrivit Euronews.

Viktor Orban negociază dur. Înainte de această întâlnire, oficialii maghiari au prezentat două cereri-cheie în schimbul ridicării veto-ului: împărțirea "facilității pentru Ucraina" în patru tranșe anuale, care i-ar permite lui Orban să blocheze banii într-o etapă ulterioară și prelungirea termenului limită pentru a cheltui fondurile de redresare COVID-19, ceea ce ar oferi Budapestei mai mult timp pentru a debloca 27 de miliarde de euro care trebuiau să fie deja alocate Ucrainei.

Von der Leyen nu a comentat aceste solicitări, dar a precizat clar că blocul comunitar va găsi o modalitat. de a aproba fondul de 50 de miliarde de euro "cu sau fără binecuvântarea Ungariei".

"Prioritatea mea personală este să avem un acord cu cele 27 de state. Iar dacă acest lucru nu este posibil, suntem pregătiți pentru un acord cu 26 dintre ele. Dar susțin cu tărie și prefer un acord cu toate cele 27 de state", a spus președintele Comisiei Europene.

Orban vrea deblocarea fondurilor europene pentru Ungaria, în schimbul votului pentru ajutoarele Ucrainei

Deși oficialii UE au evitat să discute public un astfel de Plan B, vorbele lui von der Leyen reflectă că munca este în desfășurare pentru a se evita repetarea fiasco-ului din decembrie. Anterior, publicația Financial Times a relatat că Bruxelles elaborează o alternativă care ar permite Comisiei să împrumute 20 de miliarde de euro de pe piețele financiare.

În timpul întâlnirii de la Davos, von der Leyen i-a promis lui Volodimir Zelenski că executivul său se va strădui să "asigure mijloacele de recuperare, reconstrucție și reformare" prin intermediul mecanismului propus.

"Ne-am concentrat asupra necesității de a debloca decizia de a oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro în asistență UE pe termen lung la summitul din februarie. Ucraina speră că va exista un consens în această problemă", a spus Zelenski, după întâlnirea de la Davos.

În cadrul aceleiași reuniuni, von der Leyen a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial și a sublinit necesitatea urgentă de a oferi Ucrainei "o finanțare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 și ulterior". Obiectivul a devenit și mai important în situația impasului legislativ de la Washington, acolo unde finanțareaeste blocată de republicani.

"Ucrainenii pot învinge în acest război, dar trebuie să continuăm să le oferim putere acestei rezistențe a lor. Ei au nevoie de o aprovizionare suficientă și susținută cu arme pentru a apăra Ucraina și a-și recâștiga teritoriul de drept. Au nevoie de capacități pentru a descuraja viitoarele atacuri ale Rusiei. Și au nevoie și de speranță. Trebuie să știe că, prin lupta lor, vor câștiga un viitor mai bun pentru copiii lor. Iar viitorul mai bun al Ucrainei se numește Europa", a spus von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE